Voldoet jouw elektrische installatie voor een warmtepomp?
Ben je helemaal overtuigd en ga je op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem dat duurzamer en milieuvriendelijker is dan je oude installatie? Dan is een warmtepomp precies wat je nodig hebt. Maar misschien vraag je je af of jouw elektrische installatie wel krachtig genoeg is voor zo’n systeem? Een warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit en moet je op elk moment een optimaal comfort kunnen bieden. Het antwoord ontdek je in dit artikel.
Voldoet jouw elektrische installatie? Dat hangt ervan af …
Of jouw elektrische installatie krachtig genoeg is, hangt af van het type warmtepomp dat je wil installeren. Meer specifiek moet je kijken naar het vermogen. Sommige warmtepompen met een normaal (of matig) vermogen, werken perfect in combinatie met een enkelfasig circuit. Andere modellen verbruiken meer energie en hebben driefasenspanning (krachtstroom of drijfkracht) nodig om optimale prestaties te leveren.
Eenfasige vs driefasige stroom: waarover gaat het?
Zoals de naam aangeeft, is eenfasige stroom wisselstroom die bestaat uit één enkele elektrische ‘fase’. Eenfasige circuits zijn makkelijk te herkennen aan hun aansluitingen. Die zijn uitgerust met twee kabels: een fasegeleider (rode kabel) en een neutrale kabel (in het blauw). Driefasige stroom onderscheidt zich door zijn drie fasen en een circuit dat bestaat uit vier kabels: drie fasengeleiders en een neutrale kabel.
Dit verschil in aantal fasen creëert een groot verschil in vermogen: 230 V voor enkelfasige stroom, tegenover 400 V voor driefasige stroom. Krachtstroom wordt dan ook vooral gebruikt voor installaties en woningen die veel energie vergen (de meter geeft een spanning van meer dan 18 kVa (kilovoltampère) aan). Eenfasige stroom is de standaard die de meeste mensen gebruiken. Een spanning van 230 V voldoet dan ook ruimschoots om een traditionele eengezinswoning van stroom te voorzien en een optimaal comfort te garanderen. Het volstaat om de woning te verwarmen, te verlichten, om de vaatwasser te laten draaien en tegelijk je favoriete tv-programma te bekijken, zonder het risico te lopen dat je elektriciteit uitvalt.
Vooraleer je een warmtepomp laat installeren, moet je dus weten welke technische vereisten het model van jouw keuze heeft. Niet alle warmtepompen die op de markt verkrijgbaar zijn, werken immers met enkelfasige stroom. Sommige krachtigere installaties hebben omwille van hun grotere energiebehoefte krachtstroom nodig. Wil je zo’n type warmtepomp? Geen probleem, het is perfect mogelijk om de elektrische installatie bij jou thuis om te bouwen, zodat ze aan jouw nieuwe behoeften kan voldoen. Men spreekt dan over een verhoging van het vermogen van de elektriciteitsmeter.
Het vermogen verhogen: hoe en voor welke prijs?
Op het eerste gezicht lijkt het ombouwen van een eenfasig circuit naar een driefasig circuit vrij eenvoudig. Gewoon een aanvraag indienen bij jouw netbeheerder, kan al volstaan. De kostprijs is afhankelijk van twee factoren: het type meter in je woning en het verschil tussen je huidige vermogen en het vermogen dat je wenst.
Let wel: als het verschil in vermogen meer dan 25 kVa bedraagt, dan moet je netbeheerder eerst een studie uitvoeren. De kosten daarvan zijn integraal voor jouw rekening. Als je je aanvraag indient, moet je ook het conformiteitsattest van je elektrische installatie voorleggen. Is dit document te oud? Dan moet je je installatie opnieuw laten keuren dor een erkende instantie. Ook dat brengt uiteraard extra kosten met zich mee, die wegen op je budget.
Houd er ten slotte ook rekening mee dat je netbeheerder jouw verzoek ook kan weigeren omwille van praktische redenen.
Doe een beroep op een specialist
Ben je op zoek naar een performante en duurzame verwarmingsoplossing die compatibel is met jouw huidige elektrische installatie? Kies dan voor een warmtepomp met een gemiddeld vermogen. Zo geniet je een optimaal comfort, zonder aanpassing aan jouw stroomvoorziening én zonder extra factuur voor de bijbehorende werken. Ook hier geldt een gouden regel: vraag deskundig advies voor je aan je project begint.
Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Geplaatst op:
10 september 2020