Skip to main content

Hoe kies je een lucht/lucht warmtepomp?

Een lucht/lucht warmtepomp installeren is een belangrijke beslissing: maak de juiste keuze

Vrouw bezoekt het Daikin Virtual Experience Center vanaf haar laptop terwijl ze in haar mooie woonkamer aan haar tafel zit

Je wilt het maximale uit je lucht/lucht warmtepomp halen zodat deze je woning effectief en efficiënt kan verwarmen en koelen. Het is belangrijk om de juiste oplossing te kiezen voor jouw behoeften. Prestaties, vermogen, stijl, bruikbaarheid, milieu-impact en kosten, zijn stuk voor stuk belangrijke aspecten.

Hier moet je rekening mee houden:

  • Bepaal waarvoor de lucht/lucht warmtepomp moet dienen. Dient het toestel voornamelijk om te verwarmen of te koelen? Dient het toestel zowel om te verwarmen als te koelen? Heeft de warmtepomp speciale functies nodig, zoals ventilatie of ontvochtiging? Moet het systeem ook warm water leveren? In dat geval kun je het systeem verbinden met een sanitaire warmwatertank. Moet de warmtepomp bij zeer koude of zeer warme weersomstandigheden kunnen werken?
  • Houd rekening met de ruimte. Hoe groot is de ruimte die verwarmd of gekoeld moet worden? Hoe groter de ruimte, hoe krachtiger het systeem zal moeten zijn. Echter, het vermogen van het systeem moet wel precies goed zijn. Als het systeem te groot is, creëer je een oncomfortabele tocht, terwijl bij een te klein systeem de resultaten waarschijnlijk zullen tegenvallen. In een ideale situatie is je woning bovendien goed geïsoleerd om de juiste temperatuur te behouden. Deze systemen zijn dus bij uitstek geschikt voor gerenoveerde of nieuwbouwwoningen.
  • Zoek een systeem dat bij jouw interieur past. Je wilt niet dat de binnenunit van je lucht/lucht warmtepomp je een doorn in het oog is. Gelukkig biedt Daikin een breed gamma aan stijlvolle wandmodellen. Je kunt vloermodellen discreet onder vensterbanken installeren of plafondinbouwmodellen in verlaagde plafonds verbergen.
  • Vergeet de buitenomgeving niet! De buitenunits van lucht/lucht warmtepompen moeten zorgvuldig geplaatst worden zodat er genoeg lucht omheen stroomt, dit voor optimale werking. Ze kunnen aan de muren of op het dak worden bevestigd of op de grond worden geplaatst. Naast het zorgen voor vrije doorgang, moet je ze vrij houden van bladeren, vuil of sneeuw.
  • Denk aan het energierendement. Dit is essentieel om de kosten laag te houden. Let op de energie-efficiëntieklassen van de verschillende lucht/lucht warmtepompmodellen (de hoogste is A+++ en de laagste is D). Daikin biedt systemen aan met een energielabel tot zelfs A+++ bij verwarmen en koelen Controleer ook de seizoensrendementswaarden voor verwarmings- en koeloplossingen (ook wel bekend als de SEER- en SCOP-waarden) die het jaarlijks energieverbruik meten op basis van normaal dagelijks verbruik.
  • Houd rekening met de milieu-impact. Lucht/lucht warmtepompen hebben een lage CO2-uitstoot en een lagere milieu-impact dan verwarmingsketels, verwarmingssystemen die gebruikmaken van stookolie of elektrische systemen. Ze hebben een lange levensduur en halen slechts 20% van de benodigde energie uit elektriciteit, waarbij de rest uit de lucht wordt gehaald. De modellen van Daikin maken bovendien gebruik van het koelmiddel R-32, dat een laag Global Warming Potential (GWP) heeft.
  • Plan je installatie. Raadpleeg een professionele installateur die je door het proces kan leiden en die kan beoordelen of je woning geschikt is voor een lucht/lucht warmtepomp. De installateur helpt je ook om te bepalen welke installatie je nodig hebt en geeft je inzicht in de kosten van het systeem en de installatie. Wacht niet af tot je het echt nodig hebt: maak nu de tijd om de juiste keuze te maken.
Grote wereldkaart en andere reisbenodigdheden op een eettafel
Prachtig ingerichte woonkamer voorzien van een witte airconditioning wandmodel

Als je al deze zaken voordat je begint uitgestippeld hebt, ben je goed op weg naar een langdurig, hoogwaardig verwarmings- en koelsysteem dat je door het hele jaar heen ultiem comfort zal bieden.