Skip to main content

Soorten vloerverwarming: wat is het verschil tussen een droog en een nat systeem?

Heb je bouw- of verbouwplannen? Dan heb je ongetwijfeld heel wat vragen over verwarming en warmteafgiftesystemen. Misschien liet je je oog al vallen op een warmtepomp, omwille van de duurzaamheid én omdat je er interessante besparingen mee kunt realiseren. Deze efficiënte en klimaatvriendelijke oplossing laat zich bijzonder goed combineren met vloerverwarmingMaar wist je dat er verschillende soorten vloerverwarming bestaan, elk met hun voor- en nadelen? In dit artikel lees je er meer over.

Vloerverwarming: het nat systeem

Wat is het?

Een nat vloerverwarmingssysteem bestaat uit leidingen die geïntegreerd worden in de chape van een vloer uit beton of anhydriet (meestal calciumsulfaat). Onder invloed van de warmte van de leidingen kan zo’n dekvloer evenwel uitzetten en barsten. Daarom is het nodig om de vloer te versterken met staalvezels of versterk gaas.

Wat is het voordeel van een nat systeem?

Ongetwijfeld de prijs. Een nat vloerverwarmingssysteem is heel wat goedkoper dan een droog systeem. Dat is een groot voordeel voor wie nauwlettend waakt over het budget van zijn bouwproject.

Voor welk type projecten is het geschikt?

Voor een nat vloerverwarmingssysteem is een extra isolatielaag onder de dekvloer nodig. Reken op een totale hoogte van 18 à 20 centimeter onder de vloer. Zo’n systeem is dan ook vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten. Wil je dit systeem toepassen bij een renovatie, check dan zeker eerst of je er voldoende ruimte voor hebt. Handig is wel dat je een nat vloerverwarmingssysteem kunt combineren met tal van verschillende vloerbedekkingen. Het is dus ideaal als je bijvoorbeeld droomt van parket in je woonkamer.

Vloerverwarming: het droog systeem

Wat is het?

In tegenstelling tot het nat systeem, waarbij de leidingen van het verwarmingscircuit rechtstreeks in de chape worden gelegd, komen de leidingen hier op de betonplaat te liggen. Ze worden geïntegreerd in isolatiepanelen uit schuim of polystyreen en de vloerbedekking komt daarbovenop.

Wat is het voordeel van een droog systeem?

De isolatiepanelen rond de leidingen zorgen voor een betere warmteverdeling en een kortere opwarmtijd. Dat is goed nieuws voor wie snel een aangename en gelijkmatige warmte in de kamer wil.

Voor welk type projecten is het geschikt?

Een droog vloerverwarmingssysteem heeft een minimale vloerhoogte van 6 centimeter nodig, tegenover 18 à 20 centimeter voor een nat systeem. Daarom is het de ideale oplossing om vloerverwarming te installeren bij een renovatie. Zo kun je je radiatoren vervangen door vloerverwarming zonder je woning van de kelder tot de zolder te moeten verbouwen.

Wil je graag meer informatie over de installatie van vloerverwarming? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts zijn er voor jou en beantwoorden graag al jouw vragen.

Geplaatst op:

7 februari 2021