
Een warmtepomp mag dan wel duurzame energie leveren en een pak minder kosten dan een klassieke verwarmingsinstallatie, de aankoop van een warmtepomp is een investering. Daarom is het interessant om te weten hoe lang je nu eigenlijk van zo’n warmtepomp kan genieten. Kom alles te weten over de levensduur van de warmtepomp!
De gemiddelde levensduur van een warmtepomp
De gemiddelde levensduur van een warmtepomp wordt theoretisch vastgelegd rond 15 jaar. In de praktijk komt het echter vaak voor dat warmtepompen langer dan 20 jaar meegaan. Het komt er in feite op neer om je warmtepomp goed te onderhouden. Je kan ook enkele maatregelen nemen om de levensduur van je warmtepomp te verlengen.
De levensduur van de compressor
Elke warmtepomp installatie is voorzien van een compressor. Zo’n compressor is vergelijkbaar met de compressor van een koelkast. Een compressor is het hart van de warmtepomp, wat betekent dat de levensduur van deze compressor gelijk staat aan de levensduur van de warmtepomp.
Om de levensduur van de compressor te verlengen, is het belangrijk dat er niet te veel start-stop cycli snel op elkaar volgen. Vooral bij warmtepompen waarbij gewerkt wordt met niet-invertergestuurde compressoren, zoals bij de grond-water warmtepomp of water-water warmtepomp, is dit van groot belang. Invertergestuurde compressoren, die onder meer gebruikt worden voor lucht-water warmtepompen, moeten weinig of niet starten en stoppen. De compressor zal bij dit type warmtepompen dus minder snel slijtages oplopen.
De levensduur van een warmtepomp verlengen dankzij Stand By Me
Stand By Me geeft de mogelijkheid om extra garantie pakketten aan te kopen voor lucht/water en lucht/lucht warmtepompen alsook gas en stookolie verwarmingsketels van Rotex/Daikin.

Richtprijzen zijn een handig hulpmiddel voor het plannen van uw (ver)bouwbudget! In deze prijslijst zijn de prijzen exclusief BTW en exclusief installatiekosten.