De levensduur van de warmtepomp

De levensduur van de warmtepomp

Een warmtepomp kopen is een grote investering, dus is het belangrijk om meer te weten te komen over de levensduur van de warmtepomp!

Een warmtepomp mag dan wel duurzame energie leveren en een pak minder kosten dan een klassieke verwarmingsinstallatie, de aankoop van een warmtepomp is een grote investering. Daarom is het interessant om te weten hoe lang je nu eigenlijk van zo’n warmtepomp kan genieten. Kom alles te weten over de levensduur van de warmtepomp!

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp wordt theoretisch meestal vastgelegd op 15 à 20 jaar. In de praktijk komt het echter vaak voor dat warmtepompen langer dan 30 jaar meegaan. Het komt er in feite op neer om je warmtepomp goed te onderhouden. Je kan ook enkele maatregelen nemen om de levensduur van je warmtepomp te verlengen.

De levensduur van de compressor

Elke warmtepomp installatie is voorzien van een compressor. Zo’n compressor is vergelijkbaar met de compressor van een koelkast. Een compressor is het hart van de warmtepomp, wat betekent dat de levensduur van deze compressor gelijk staat aan de levensduur van de warmtepomp.

Om de levensduur van de compressor te verlengen, is het belangrijk dat er niet te veel start-stop cycli snel op elkaar volgen. Vooral bij warmtepompen waarbij gewerkt wordt met niet-invertergestuurde compressoren, zoals bij de grond-water warmtepomp of water-water warmtepomp, is dit van groot belang. Invertergestuurde compressoren, die onder meer gebruikt worden voor lucht-water warmtepompen, moeten weinig of niet starten en stoppen. De compressor zal bij dit type warmtepompen dus minder snel slijtages oplopen.

De levensduur van een warmtepomp verlengen

Je kan de levensduur van een warmtepomp verlengen door een buffervat te voorzien bij warmtepompen met niet-invertergestuurde compressoren. Op die manier kan het vele starten en stoppen opgevangen worden en zal de compressor hiervan veel minder hinder ondervinden. 

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...