Skip to main content

Besparen op je energiefactuur? Makkelijk, met deze 7 tips!

Was het weer even slikken toen je je energiefactuur onder ogen kreeg? Het loont absoluut de moeite om af en toe een kritische blik te werpen op je gas- en elektriciteitsverbruik. Aan deze tips om te besparen op je energiefactuur heb je vast nog niet gedacht! 

1. Vervang de grootste verbruikers na 15 jaar

Nee, we hebben het niet over je kinderen, maar wel over die andere energieverslinders in huis. Wist je dat je vaatwasmachine, wasmachine, droogkast, koelkast en diepvriezer verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van je elektriciteitsverbruik? Het klinkt misschien weinig milieuvriendelijk, maar toch doe je er goed aan om zoveel mogelijk van deze toestellen – de koelkast en diepvriezer verbruiken het meest van al – na vijftien jaar te vervangen, ook als ze nog naar behoren functioneren. De reden is eenvoudig: de technologie staat niet stil, en een nieuw apparaat verbruikt significant minder elektriciteit dan een dat vijftien jaar geleden van de band rolde. 

Kies voor A+++

Let tijdens je zoektocht naar nieuwe huishoudelijke apparaten niet zozeer op het A-label, maar ga voor niet minder dan A+++. Op het gebied van elektriciteitsverbruik haal je dan sowieso het neusje van de zalm in huis. Binnenkort wordt het A-label trouwens omgedoopt tot een G.

2. Elektriciteit besparen met … piepschuim!

Deze tip is een gouwe ouwe die veel mensen niet meer kennen: vul de lege ruimte in je diepvriezer op met piepschuim. De reden is eenvoudig. Behalve etenswaren bevroren houden, moet je diepvriezer ook hard werken om de lucht in de vriesvakken te koelen.

3. Kook met het deksel op de pot

Tenzij het écht niet anders kan, hou je tijdens het koken het deksel het best op de pot. Je kunt je dampkap dan gerust op een lagere stand zetten, zodat ze minder verbruikt – al snel zo’n 25 procent om precies te zijn. Omdat een kookplaat nooit meteen afkoelt (tenzij je op gas kookt), kun je ze ook gerust al iets vroeger uitschakelen en de laatste minuten die het gerecht nodig heeft, verder koken op de restwarmte.  

4. Trakteer jezelf op een airfryer

… of gebruik je microgolf wat vaker. Microgolfovens en airfryers verbruiken veel minder dan een gewone oven, omdat de meeste energie naar het koken van je maaltijd gaat – in plaats van ongebruikte ovenruimte op te warmen.

5. Druk sluimerverbruik slim de kop in

Wist je dat elektrische apparaten nog altijd ongeveer 10 procent energie verbruiken als je ze in stand-by zet in plaats van ze volledig uit te schakelen? De cijfers variëren, maar sommige experten schatten dat je je elektriciteitsverbruik op die manier tot 40 procent per jaar kunt doen dalen.

Gebruik dus altijd de aan- en uitknop of trek desnoods de stekker uit het stopcontact. Vermoed je dat niet iedereen in huis zich aan deze regel zal houden? Er bestaan tegenwoordig heel wat apps en slimme pluggen waarmee je makkelijk kunt controleren welke toestellen er thuis nog ingeschakeld zijn. Je kunt er je toestellen zelfs mee uitschakelen vanop afstand, waar je ook bent.

6. Waterbesparende douchekop

Wist je dat vijf minuten douchen zonder eco-douchekop meer warm water verbruikt dan het vullen van een bad? Met een waterbesparende douchekop verbruik je tot 65 procent minder water – en toch is het gevoel op je huid net zo krachtig.

7. Nog meer besparen op je energiefactuur met een warmtepomp

Oké, deze tip vinden de meeste mensen tegenwoordig vrij vanzelfsprekend. Maar je zou ervan versteld staan hoeveel woningen vandaag toch nog uitgerust zijn met een elektrische verwarmingsinstallatie. Een warmtepomp verbruikt daarentegen slechts een verwaarloosbare hoeveelheid elektriciteit – waarvoor je zelfs niets hoeft te betalen als je de pomp aan zonnepanelen koppelt – en haalt de rest van haar energie gratis uit de natuur. 

Eerst zien en dan geloven? Ontdek hoeveel elektriciteit je bespaart door een accumulatiekachel te vervangen door een lucht/lucht-warmtepomp. 

Verwarming vervangen geen optie? Ga voor een hybride warmtepomp

Als een gewone warmtepomp niet mogelijk is voor jou, dan kun je je nog altijd je gasverbruik tot de helft verlagen met een hybride warmtepomp. Van de lente tot de vroege winter blijft je cv-ketel je huis verwarmen zoals gewoonlijk. In de winter springt je hybride warmtepomp bij. Wist je trouwens dat in de zomer een hybride warmtepomp zelfs als airconditioning kan dienen om je huis te koelen?

energiepremies 2019

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

Over deze blogpost

Geplaatst op:

26 januari 2023

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !