Waar vind je een erkende installateur voor een warmtepomp?
Je kiest je warmtepomp met zorgt uit. Waarom dan geen erkende installateur kiezen? Wij vertellen je waar je deze experts vindt.
Was het weer even slikken toen je je elektriciteitsfactuur onder ogen kreeg? Het loont absoluut de moeite om af en toe een kritische blik te werpen op je elektrische installaties en hoe je gezin ermee omspringt. Aan deze tips om minder elektriciteit te verbruiken heb je vast nog niet gedacht!
Oké, deze tip vinden de meeste mensen tegenwoordig vrij vanzelfsprekend. Maar je zou ervan versteld staan hoeveel woningen vandaag toch nog uitgerust zijn met een elektrische verwarmingsinstallatie. Een warmtepomp verbruikt daarentegen slechts een verwaarloosbare hoeveelheid elektriciteit – waarvoor je zelfs niets hoeft te betalen als je de pomp aan zonnepanelen koppelt – en haalt de rest van haar energie gratis uit de natuur.
Eerst zien en dan geloven? Ontdek hoeveel elektriciteit je bespaart door een accumulatiekachel te vervangen door een lucht/lucht-warmtepomp.
Nee, we hebben het niet over je kinderen, maar wel over die andere energieverslinders in huis. Wist je dat met name je vaatwasmachine, wasmachine, droogkast, koelkast en diepvriezer verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van je elektriciteitsverbruik? Het klinkt misschien weinig milieuvriendelijk, maar toch doe je er goed aan om zoveel mogelijk van deze toestellen – de koelkast en diepvriezer verbruiken het meest van al – na vijftien jaar te vervangen, ook als ze nog naar behoren functioneren. De reden is eenvoudig: de technologie staat niet stil, en een nieuw apparaat verbruikt significant minder elektriciteit dan een dat vijftien jaar geleden van de band rolde.
Let tijdens je zoektocht naar nieuwe huishoudelijke apparaten niet zozeer op het A-label, maar ga voor niet minder dan A+++. Op het gebied van elektriciteitsverbruik haal je dan sowieso het neusje van de zalm in huis. Binnenkort wordt het A-label trouwens omgedoopt tot een G.
Deze tip is een gouwe ouwe die veel mensen niet meer kennen: vul de lege ruimte in je diepvriezer op met piepschuim. De reden is eenvoudig. Behalve etenswaren bevroren houden, moet je diepvriezer ook hard werken om de lucht in de vriesvakken te koelen.
Tenzij het écht niet anders kan, hou je tijdens het koken het deksel het best op de pot. Je kunt je dampkap dan gerust op een lagere stand zetten, zodat ze minder verbruikt – al snel zo’n 25 procent om precies te zijn. Omdat een kookplaat nooit meteen afkoelt (tenzij je op gas kookt), kun je ze ook gerust al iets vroeger uitschakelen en de laatste minuten die het gerecht nodig heeft, verder koken op de restwarmte.
Wist je dat elektrische apparaten nog altijd ongeveer tien procent energie verbruiken als je ze in stand-by zet in plaats van ze volledig uit te schakelen? Gebruik dus altijd de aan- en uitknop of trek, indien nodig, de stekker uit het stopcontact. Vermoed je dat niet iedereen in huis zich aan deze regel zal houden? Er bestaan tegenwoordig heel wat apps en slimme pluggen waarmee je makkelijk kunt controleren welke toestellen er thuis nog ingeschakeld zijn. Je kunt er je toestellen zelfs mee uitschakelen vanop afstand, waar je ook bent.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.