Skip to main content

Een warmtepomp bij je thuis: met welke afmetingen moet je rekening houden?

Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp en 4 andere vragen

Download ons verwarmingsmagazine

Overweeg je om een warmtepomp te installeren om je woning en/of je sanitair water te verwarmen? Een uitstekend idee! Uiteraard is het dan cruciaal om te weten met welke afmetingen je rekening moet houden. We zetten even op een rijtje welke factoren daarbij een rol spelen. Handig om je keuze te maken én om je (ver)bouwplannen uit te tekenen!

Waarom een warmtepomp?

Als je kiest voor een warmtepomp is jouw verwarmingsinstallatie helemaal klaar voor de toekomst. Een warmtepomp is een zuinig, duurzaam en erg comfortabel verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van gratis energie afkomstig uit natuurlijke bronnen zoals de omgevingslucht, de bodem of het grondwater.

Als je je warmtepomp combineert met zonnepanelen kun je bovendien (een deel van) de elektriciteit die nodig is om de compressor aan te drijven zelf – en dus ook gratis – produceren. Je merkt het: een warmtepomp is een investering die loont!

Het type warmtepomp bepaalt de afmetingen

Er bestaan diverse types warmtepompen: lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen, hybride warmtepompen, geothermische warmtepompen, …. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor een bepaalde situatie. Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, is de installatie dan ook groter of kleiner. Het is cruciaal om hier bij je (ver)bouwplannen al bij het begin rekening mee te houden.

Vergeet de buitenunit niet!

Voor particuliere woningen worden erg vaak warmtepompen van het type ‘lucht-lucht’ of ‘lucht-water’ gekozen. Voor beide types is er niet alleen een binnenunit, maar ook een buitenunit nodig. Die wordt – zoals de naam al aangeeft – buiten in de buurt van je woning geïnstalleerd, om daar warmte aan de omgevingslucht te onttrekken.

[afbeelding(en) van buitenunit(s)]

Elk type toestel heeft uiteraard zijn eigen afmetingen. Enkele voorbeelden om je een idee te geven:

  • buitenunit R32 splitsysteem (RXM20-35N9- lucht-lucht): H550 x B765 x D285 mm -xx

  • buitenunit R32 Daikin Altherma 3 (ERLQ004-8CAV3 - lucht-water op lage temperatuur): H735 x B832 x D307 mm

  • buitenunit Daikin Altherma 3 H HT (EPRA014-018DV - lucht-water op hoge temperatuur): H1.003 x B1.270 x D533 mm

Erg compacte binnenunits

De binnenunits voor de Daikin-warmtepompen combineren moeiteloos comfort en functionaliteit met een fraaie vormgeving. Logisch dan ook dat we al bekroond werden met tal van gerenommeerde designprijzen. Bovendien zijn onze toestellen in de regel erg compact en makkelijk te installeren.

Enkele afmetingen op een rijtje om je wegwijs te maken:

Lucht-lucht:

  • FTXZ-N: H295 x B798 x D372 mm

  • FTXJ-MW/S: H303 x B998 x D210 mm

  • FTXM-M: H294 x B811 x D272 of H300 x B1.040 x D295, afhankelijk van het rendement

Lucht-water lage temperatuur:

Lucht-water hoge temperatuur:

Bij de lucht- water warmtepompen heb je bovendien de keuze om de boiler voor de verwarming van je sanitair water al dan niet in de binnenunit te integreren.

De leidingen

Ten slotte mogen we de leidingen tussen de buitenunit en de binnenunit(s) niet vergeten. Hoe verder de toestellen van elkaar verwijderd zijn, hoe lager het rendement van je warmtepomp. Bovendien is er voor de leidingen een maximale lengte die je niet mag overschrijden. Je hebt er dus alle belang bij om goed na te denken over de plaatsing van je units en voor een maximaal rendement de lengte van de leidingen te beperken.

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

20 januari 2020

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !