Skip to main content

6 misverstanden over warmtepompen weerlegd

Om woningen te verwarmen (en te koelen) worden warmtepompen almaar populairder. Logisch, want we zijn volop bezig met een energietransitie, waarbij mazout en gas uitgefaseerd worden. Toch bestaan er vandaag nog heel wat misverstanden over warmtepompen. We zetten een aantal van de meest hardnekkige mythes op een rijtje en vertellen je waarom ze niet kloppen.

1.    Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp

In principe kun je een warmtepomp in elke woning installeren. Toch zijn er een aantal zaken die je moet nagaan, vooraleer je een warmtepomp overweegt:

  • Is je huis voldoende geïsoleerd? Als dat niet zo is, zal de warmte gewoon ontsnappen en is het niet mogelijk om je woning op een rendabele manier te verwarmen met een warmtepomp. Isoleer daarom zowel je dak, muren, vloeren, ramen als deuren.

  • Volstaat de elektrische aansluiting in de woning om een warmtepomp aan te sluiten? Als het benodigde verwarmingsvermogen kleiner is dan 14 kW, dan is een warmtepomp mogelijk. Ligt het benodigde verwarmingsvermogen tussen 14 en 27 kW, dan kies je het best voor een hybride warmtepomp of de combinatie van een lucht-waterwarmtepomp (van maximaal 14 kW) en een lucht-luchtwarmtepomp (2 - 8 kW). Let wel: in een woning vermijd je het best een parallelle schakeling van twee of meerdere lucht-waterwarmtepompen. Het verbruik wordt dan namelijk te hoog.

2.    In een appartement kun je geen warmtepomp installeren

Dat hangt ervan af. Een geothermische warmtepomp komt sowieso niet in aanmerking bij de renovatie van een appartement. Een lucht-lucht- of lucht-waterwarmtepomp zijn dan de enige opties. In een appartement is plaatsgebrek meestal het probleem, zowel binnen als buiten het gebouw. Maar de installatie van een warmtepomp is niet per definitie onmogelijk. Een installateur kan nagaan of het haalbaar is of niet.

3.    Een warmtepomp verbruikt veel stroom

Een warmtepomp verbruikt stroom in functie van het benodigde vermogen. Het is dan ook cruciaal om je huis voldoende te isoleren, zodat het stroomverbruik tot het minimum beperkt blijft. Uiteraard verbruik je met een warmtepomp meer stroom dan met een traditionele verwarmingsketel, maar anderzijds vallen de energiekosten voor gas of mazout wel volledig weg.

Bij een warmtepomp geldt: hoe lager de watertemperatuur, hoe lager het verbruik. Ook daarom is het belangrijk om je woning goed te isoleren. Radiatoren die vroeger op water tot 70 of 75 °C werkten, hebben na de renovatie meestal genoeg aan 60 °C om je beter geïsoleerde woning te verwarmen. Verwarm je het water in je radiatoren tot maximaal 55 °C, dan kun je 10 à 25% bezuinigen ten opzichte van een traditionele installatie met een verwarmingsketel. Bij systemen met vloerverwarming loopt de besparing zelfs op tot 20 à 45%.

Nog belangrijk om te weten: in Vlaanderen zijn er geen premies voor warmtepompen waarbij de radiatoren gevoed worden met water van 55 °C of warmer. Je hebt er dus alle belang bij om te kiezen voor lage temperatuurradiatoren.

4.    Een warmtepomp is een dure investering

Dat klopt, in die zin dat de gebruikte technologie van een warmtepomp een duurdere investering maakt dan een ketel op gas of mazout. Maar de terugverdientijd en het rendement zijn in de regel veel beter.

Alles hangt af van de watertemperatuur in het afgiftesysteem. Hoe lager die temperatuur, hoe beter het rendement (de SCOP-waarde van je warmtepomp) en hoe korter de terugverdientijd. Aangezien de prijzen van aardgas en mazout blijven stijgen, wordt de terugverdientijd van een warmtepomp in vergelijking steeds gunstiger. Bij vloerverwarming hoef je alvast niet meer te twijfelen: dan is een warmtepomp de enige juiste oplossing. Ook goed om te weten: qua investering en terugverdientijd is een lucht-waterwarmtepomp een véél interessantere oplossing dan een geothermische warmtepomp.

Lees ook:

5.    Verwarmen met een warmtepomp is altijd goedkoper dan met gas

Als je het verbruik bekijkt, is dat niet altijd zo – maar meestal wel. Het verbruik van een warmtepomp hangt af van de temperatuur van het water in de radiatoren. Momenteel (zomer ’22) is het omschakelpunt ongeveer 55 °C. Dat wil zeggen dat bij een watertemperatuur van 55 °C of minder een warmtepomp goedkoper verwarmt dan een traditionele ketel. Bij vloerververwarming, die sowieso gebruikmaakt van lagere watertemperaturen, is een warmtepomp altijd goedkoper dan een ketel.

6.    Een lucht-waterwarmtepomp haalt in de winter onvoldoende rendement

Fout, met de juiste warmtepomp kun je een woning ’s winters wél warm krijgen, zelfs als het buiten vriest tot -15 °C of -20 °C. Het zal je bovendien geruststellen dat niet het rendement bij vriestemperaturen bepalend is voor het jaarlijkse verbruik, maar het seizoensrendement of SCOP.

Maakt een warmtepomp veel lawaai? (En welke types zijn het stilst?)

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

Dankzij deze korte test kom je te weten of je woning al of niet klaar is voor een warmtepomp. Indien dit het geval is, verwijzen we je naar een oplossing die is reeds aangepast aan jouw woning. Zo niet, geven we je enkele tips om je woning klaar te maken voor een warmtepomp.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

27 septembre 2022

 

Categorie:

Verwarming

Nieuwbouw

Renovatie

 

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !