

Het stond in alle kranten: het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling over de terugdraaiende teller vernietigd. Voor heel wat eigenaars van zonnepanelen (PV-panelen) kwam dit als een onaangename verrassing. Intussen heeft de Vlaamse regering een compensatieregeling uitgewerkt. Omdat er nog heel wat vragen zijn over de nieuwe situatie, zetten we op een rijtje wat de precieze impact is voor wie verwarmt of koelt met een warmtepomp en ook zonnepanelen heeft of de aankoop ervan overweegt.
Waarover gaat het?
Wie voor het einde van 2020 zonnepanelen heeft geïnstalleerd en de opgewekte elektriciteit niet onmiddellijk zelf verbruikt, kan die op het elektriciteitsnet injecteren. Daardoor draait de teller terug, wat resulteert in een lagere elektriciteitsrekening. Omdat ze het stroomnet daarvoor op twee manieren gebruiken, moeten de eigenaars van zonnepanelen wel een forfaitair bedrag voor nettarieven en taksen betalen, het zogenaamde prosumententarief.
Om gebruikers aan te sporen hun opgewekte elektriciteit zelf te verbruiken op het moment dat ze die produceren, werd in 2019 de digitale meter geïntroduceerd. Dat is een meter die niet meer fysiek terugdraait. Wel werd er een overgangsregeling voorzien, waarbij eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter ervoor konden kiezen om gedurende vijftien jaar gebruik te maken van een virtueel terugdraaiende teller. Daarnaast bestaat de optie van het tariefsysteem van de VREG (de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt), waarbij je netkosten betaalt op basis van je werkelijke verbruik.
Terugdraaiende teller afgeschaft
Het is de regeling in verband met de virtueel terugdraaiende teller die begin 2021 geschrapt werd door het Grondwettelijk Hof, in een procedure aangespannen door de VREG. De regeling werd vernietigd omdat het transmissienettarief, de vergoeding voor het hoogspanningsnet, geen Vlaamse, maar een federale bevoegdheid is. De Vlaamse overheid ging met de regeling dus buiten haar boekje.
Door de afschaffing van het prosumententarief en de virtueel terugdraaiende meter vallen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter terug op het tariefsysteem van de VREG. Dat betekent dat zij er alle belang bij hebben om op momenten dat ze elektriciteit produceren hun eigenverbruik te maximaliseren.
Wat omvat de compensatieregeling?
Als reactie op het felle protest werkte de Vlaamse regering een akkoord uit voor een financiële compensatie voor eigenaars van zonnepanelen die hun investering plots minder snel terugverdienen dan hun door de overheid was beloofd.
In eerste instantie gaat het om gezinnen met zonnepanelen die vandaag al een digitale meter hebben. Zij zullen bij de Vlaamse overheid een compensatie kunnen aanvragen die in het najaar van 2021 wordt uitbetaald.
Meer informatie over deze compensatieregeling vind je op de site Energiesparen.be van de Vlaamse overheid.
Wat nu? Hoe kun je nog besparen?
Voor wie zonnepanelen heeft of overweegt, zal het er vanaf de installatie van de digitale meter op aankomen om elektrische energie zoveel mogelijk te verbruiken op het moment van productie. Het ‘overschot’ aan elektriciteit zal met een digitale meter namelijk niet meer op het net geïnjecteerd kunnen worden. Heb je nood aan elektriciteit op een moment dat de zon niet schijnt? Dan zul je die van het net moeten halen, aan het normale tarief. Het is dus voortaan zaak om je electriciteitsverbruik slim te plannen.
Dit zal des te belangrijk worden vanaf 2022. Vanaf dan zal de VREG je de netkosten immers aanrekenen op basis van je piekverbruik. Om je energiefactuur laag te houden, zal het dus cruciaal zijn om te vermijden dat je op één moment veel stroom van het net moet halen.
Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp
De meeste warmtepompen uit het gamma Daikin Altherma zijn standaard voorzien of kunnen voorzien worden van een intelligente sturing voor de combinatie met PV-panelen.
Da’s erg handig. Staat de thermostaat van de warmtepomp bijvoorbeeld op ECO geprogrammeerd en wil je hem automatisch te laten omschakelen naar COMFORT zodra je veel elektriciteit produceert, dan kan dit makkelijk.
Als je een extra voorraad sanitair warm water wil opslaan in functie van de elektriciteitsproductie, dan kan dat ook.
Onze tip: informeer bij een installateur in jouw buurt naar de mogelijkheden.
Zonnepanelen in combinatie met een aircosysteem
Heb je zonnepanelen en een digitale meter, dan kun je je airco ’s zomers aan een zeer voordelig tarief laten koelen. Je produceert dan immers elektriciteit met je PV-panelen op het moment dat je die ook meteen kunt verbruiken. Je betaalt dan in principe het tarief dat je voordien zou krijgen bij injectie op het net.
In de winter kun je je airco gebruiken te verwarmen. Op zonnige dagen zul je dan ook aan een zeer voordelig tarief ruimtes kunnen verwarmen.
De Daikin multisplitsystemen en warmtepompen zijn bovendien uitgerust met frequentiegestuurde compressoren. Die vermijden dat er bij de opstart een stroompiek ontstaat die eventueel nadelig kan zijn in het nieuwe tariefsysteem vanaf 2022.
We geven een concreet voorbeeld:
Stel dat je een combinatie hebt van een lucht-waterwarmtepomp voor sanitair warm water en vloerverwarming van de leefruimtes, een airco voor de kamers en PV-panelen, dan kun je in de zomer en het tussenseizoen de lokaal opgewekte elektriciteit in de voormiddag gebruiken om je sanitair water op te warmen en in de namiddag om de airco’s te laten werken. De massa in de muren wordt dan koel gehouden, zodat er ’s nachts geen of slechts een minimale extra koeling nodig is. Op die manier kun je op een slimme manier besparen.
Nog vragen? Neem gerust contact op met een installateur in jouw buurt.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingsmagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.