Skip to main content

Mijn warmtepomp bevriest: is dat normaal?

Tijdens de wintermaanden komt het weleens voor dat een warmtepomp bevriest. De buitenunit van lucht-luchtwarmtepompen is namelijk gevoelig voor vrieskou, zodat er zich aan de buitenkant ijs kan vormen. Maar hoe komt dat precies? Is het iets om je zorgen over te maken en wat kun je eraan doen? We vertellen het je in dit artikel.

Hoe werkt een warmtepomp als het vriest?

Een warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht te halen, zelfs bij vriesweer. Bij lucht-luchtwarmtepompen gebeurt dat door middel van een ventilator die lucht over een warmtewisselaar aanzuigt. 

Waarom bevriest een warmtepomp?

Tijdens de wintermaanden is de luchtvochtigheid meestal hoog. Wanneer vochtige lucht door de buitenunit stroomt en vervolgens in contact komt met de koude metalen onderdelen van de warmtepomp, kan het vocht hierop bevriezen

Is het normaal dat een warmtepomp bevriest?

Ja, dat is perfect normaal en je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken. De warmtepompen van Daikin hebben namelijk allemaal een automatisch ontdooisysteem. Dat detecteert ijsvorming op de buitenunit en doet die vervolgens vanzelf ontdooien. Je hoeft dus zelf niets te doen. Ook is het niet nodig om een installateur te contacteren. Tijdens het ontdooien wordt de stroomrichting van het koelmiddel omgekeerd, waardoor warmte vrijkomt en het ijs smelt.

Wat zijn de gevolgen van een bevroren warmtepomp?

IJsvorming op de warmtepomp doet het rendement van je systeem tijdelijk wat dalen, maar op jaarbasis maakt dit bijna geen verschil. Door het automatisch ontdooisysteem zal je warmtepomp trouwens nooit langer dan twee à drie minuten bevroren blijven.

Wat moet je doen als je warmtepomp lang bevroren blijft?

Als je merkt dat je warmtepomp toch langer dan enkele minuten bevroren blijft, dan kan het zijn dat de ontdooicyclus niet meer naar behoren werkt. In dat geval neem je het best contact op met een erkende Daikin-installateur.

Geplaatst op:

20 april 2023