Skip to main content

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Warmtepompen voor dummies: hoe werken ze en welke soorten zijn er?

Alles wat je ooit hebt willen weten over warmtepompen: van hoe ze werken tot hoe ze je woning comfortabel maken. We leiden je doorheen alle opties, van lucht-warmtepompen tot geothermische warmtepompen, zodat je met een gerust hart de juiste optie voor jou kiest.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een toestel dat verwarming, koeling en sanitair warm water kan leveren voor residentieel, commercieel en industrieel gebruik. Ondanks hun naam kunnen alle warmtepompen zowel koelen als verwarmen. Ze werken goed in bijna elk klimaat.

Zijn warmtepompen beter voor de planeet? Ja. Naast de andere voordelen van warmtepompen verbranden de verschillende soorten warmtepompen geen fossiele brandstoffen, in tegenstelling tot gas- of stookolieketels. Bovendien heb je maar één buitenunit en één (of meer) binnenunit(s) nodig. Ze zijn stil, veelzijdig en efficiënt

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen halen energie uit de lucht, de bodem en zetten die om in warmte. Dit werkt dankzij de zogenaamde koelcyclus.

In de koelcyclus wordt warmte van een energiebron - zoals lucht of water - via een koelvloeistof naar de woning getransporteerd. Dit koelmiddel circuleert door een verdamperbatterij en verdampt tot gas, dat op zijn beurt wordt 'samengeperst' door de compressor om de temperatuur verder te verhogen en die warmte af te geven aan de condensor zijde. De compressor verbruikt hiervoor een beetje elektriciteit. Hierdoor wordt het watercircuit in de warmtepomp opgewarmd. Dit watercircuit loopt door de waterleidingen in de woning om bijvoorbeeld radiatoren te verwarmen en sanitair warm water te leveren in de badkamer en de keuken

Om koelere lucht binnen te brengen wordt de cyclus omgekeerd en onttrekt de warmtepomp warmte aan je woning en brengt die naar buiten.

Daikin Altherma buitenunit geplaatst in de tuin
Klein meisje op schoot bij haar moeder op de bank die samen een boek lezen bij een perfecte temperatuur

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn een paar vragen die je moet stellen voordat je een warmtepomp kiest. Wat is de temperatuur het hele jaar door waar je woont? Wat zijn de warmste en koudste temperaturen? Als de temperatuur zelden onder het vriespunt daalt, is een warmtepomp een geweldige oplossing. In zeer koude klimaten kun je een verwarmingsketel combineren met de pomp om warmte te genereren. Hoe groot is de woning die je wilt verwarmen of koelen? Al deze criteria zullen je keuze beïnvloeden.

In principe gaat de keuze tussen de verschillende typen warmtepompen: lucht-warmtepompen, waaronder lucht/water en lucht/lucht warmtepompen, en geothermische warmtepompen.

Wat is het verschil? Lucht-warmtepompen gebruiken de buitenlucht als belangrijkste energiebron om de gewenste binnentemperatuur te genereren. Lucht/water warmtepompen gebruiken de warmte van de omgevingslucht om water op te warmen dat gebruikt wordt voor het verwarmen van verwarmingselementen (bv. radiatoren) en van sanitair warm water (keuken, badkamer). Lucht/lucht warmtepompen brengen warmte over van de buitenlucht naar de lucht in je woning of omgekeerd, waarbij de lucht in elke kamer naar behoefte wordt verwarmd of gekoeld.

Een geothermische warmtepomp brengt warmte over van de bodem naar de woning en omgekeerd.

Wil je meer weten over de voordelen van warmtepompen? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen en helpen je de juiste keuze te maken.