Skip to main content

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel of aardgasaansluiting. De werking van de warmtepomp zorgt er zelfs voor dat drie kwart van de warmte die geproduceerd wordt volledig gratis is!

Hoe werkt een warmtepomp?

Je kan de werking van de warmtepomp eigenlijk het best vergelijken met de werking van een koelkast. Bij koelkasten wordt er immers warmte onttrokken aan voedingswaren, waarna de warmte vrijgegeven wordt aan de omgeving. Een warmtepomp is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel of aardgasaansluiting. De werking van de warmtepomp zorgt er zelfs voor dat drie kwart van de warmte die geproduceerd wordt volledig gratis is!

Warmte uit de natuur

Een warmtepomp kan voor milieuvriendelijke warmte zorgen, omdat het de warmte uit de natuur benut. Het haalt warmte uit lucht, grond of water en brengt die van een relatief lage temperatuur naar een hogere temperatuur. De warmte die via de warmtepomp vrijkomt, kan gebruikt worden voor de centrale verwarming, de productie van warm water en zelfs voor de verwarming van het zwembad.

Je kan de werking van de warmtepomp eigenlijk het best vergelijken met de werking van een koelkast. Bij koelkasten wordt er immers warmte onttrokken aan voedingswaren, waarna de warmte vrijgegeven wordt aan de omgeving. 

Werking van de warmtepomp: de compressietechniek

De meeste warmtepompen werken op basis van de compressietechniek. Dat betekent dat de warmte uit de natuur gehaald wordt via een koelvloeistof die de warmte transporteert. Deze koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt daarna.

Concreet wordt deze koelvloeistof van de warmtepomp naar een verdamper buiten de woning geleid. Door het temperatuurverschil neemt de vloeistof warmte op uit de omgeving. De koelvloeistof bereikt op lage druk haar kookpunt en verdampt. Deze damp wordt door een compressor samengeperst, totdat de damp een hogere temperatuur heeft bereikt dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning. Daarna komt deze damp in de condensor terecht waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Het ontspanningsventiel verlaagt vervolgens de druk zodat de damp weer afkoelt. De damp condenseert en wordt opnieuw een vloeistof. De kringloop kan opnieuw beginnen. 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !