

Stookolie, aardgas of een warmtepomp: wat kies je het best?
Voor de verwarming van je woning zijn er vandaag tal van opties. Naast traditionele verbrandingsketels op stookolie of aardgas, kun je ook kiezen voor duurzame systemen zoals een warmtepomp. Maar een warmtepomp mag dan wel heel wat klimaatvriendelijker zijn, het vergt wel een zekere investering. Ga je bouwen of verbouwen, dan neem je dus maar beter even de tijd om een en ander goed te overdenken. Kies je nog voor een (goedkoper) verwarmingssysteem op fossiele brandstof of waag je de sprong en ga je voluit voor een warmtepomp?
Je verwarming kiezen: denk goed na
Voor de keuze van een verwarmingsinstallatie ga je natuurlijk nooit over één nacht ijs. Er zijn heel wat factoren die je in overweging moet nemen, zoals:
het comfort
de prijs van de investering
het rendement
mogelijke combinaties met radiatoren, vloerverwarming, …
de installatie
het onderhoud
…
Houd er bij je beslissing zeker ook rekening mee dat een verwarmingsinstallatie een investering op de lange termijn is. Niemand wil graag na slechts enkele jaren zijn installatie opnieuw vervangen, om wat voor reden dan ook. Wees je er dus goed van bewust dat je niet enkel een beslissing voor vandaag maakt, maar ook voor de toekomst
Onzekere toekomst voor stookolie …
Stookolie (mazout) en aardgas zijn beide weinig duurzame energiebronnen. Het gaat om fossiele brandstoffen, waarvan de voorraad op aarde beperkt is. Bovendien komt er bij de verbranding koolstofdioxide (CO2) vrij, een gas dat bijdraagt aan het broeikaseffect en zo de opwarming van de Aarde versnelt.
Vandaag is de traditionele stookolieketel al stevig op de terugweg – minder dan 20% van de gezinnen verwarmt er nog mee. Behalve met ecologische overwegingen, heeft dat zeker ook te maken met het rendement van zulke ketels. Dat is immers heel wat minder goed dan dat van nieuwere verwarmingsoplossingen.
Maar het gaat niet louter om een verminderde interesse van consumenten. Om aan de Europese klimaateisen te voldoen, wil de overheid stookolie namelijk bewust uitfaseren. Zo zijn stookolieketels in Vlaanderen sinds dit jaar niet meer toegelaten bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Een algemeen verkoopverbod is er bij ons momenteel nog niet. Het Brussels Gewest heeft wel een akkoord om de verkoop te verbieden vanaf 2025 en in Wallonië gaat het verbod in vanaf 2035.
… en voor aardgas
Het ziet er naar uit dat behalve stookolie, ook aardgas in de toekomst op de schop zal gaan. Zo is aardgas in Vlaanderen nu al verboden bij nieuwbouwprojecten vanaf 25 wooneenheden. Vanaf volgend jaar geldt dat verbod zelfs al vanaf 15 wooneenheden en vanaf 2023 zullen gasketels verboden zijn voor alle nieuwbouwprojecten.
Verwacht wordt dat de energie-eisen almaar strenger zullen worden en dat fossiele brandstoffen steeds minder een plaats krijgen. Duurzame oplossingen zoals warmtepompen vormen dan een meer dan waardig alternatief.
Warmtepomp: meerwaarde voor je woning
Door vandaag al te kiezen voor een warmtepomp, maak je je woning klaar voor de toekomst. Niet alleen stoot een warmtepomp helemaal geen CO2 uit, ze haalt driekwart van haar energie helemaal gratis uit de natuur: de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater. Deze bronnen zijn bovendien onuitputtelijk.
Een warmtepomp werkt weliswaar op elektriciteit, maar die kun je grotendeels zelf produceren via zonnepanelen. Voor je restbehoefte kun je bij jouw energieleverancier een contract voor 100% groene stroom afsluiten. Zo verwarm (en koel) je jouw woning helemaal CO2-neutraal.
Met een warmtepomp in combinatie met uitstekende isolatie, kan je woning bij de opmaak van het energieprestatiecertificaat of EPC een energielabel A of A+ krijgen. Dat geldt als bewijs van de uitstekende energie-efficiëntie van jouw woning en biedt een grote meerwaarde. Potentiële kopers of huurders gebruiken dit label namelijk om woningen te vergelijken en te beoordelen.
De knoop doorhakken
Raak je er niet uit en wil je graag nog meer informatie over de mogelijkheden van een warmtepomp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte magazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.