

Een lopende of verstopte neus, hoesten, niezen, hoofdpijn, waterige ogen, … het zijn de klassieke symptomen van een verkoudheid. Of niet? Hoewel verkoudheden vaak behoorlijk hardnekkig zijn, zou je ook weleens last kunnen hebben van een herfstallergie. Om je snel beter te voelen, is het van het grootste belang dat je de juiste diagnose maakt. Zo tref je zeker de correcte maatregelen. Lees snel meer!
Wat is een herfstallergie?
Een herfstallergie is je een allergische reactie op omgevingsfactoren die zich typisch voordoen in de herfst. De bladeren die van de bomen vallen, zijn dode bladeren en dat wil zeggen dat ze uiteindelijk gaan rotten en zo de ideale kweekvijver voor schimmels vormen. Het zijn die schimmelsporen waardoor je immuunsysteem overstuur raakt.
Een herfstallergie is gelijkaardig aan een pollenallergie (hooikoorts).
Symptomen van herfstallergie
Erg repetitieve niesbuien
De klachten verergeren op bepaalde tijdstippen of na bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld na het lopen
Het snot is helder van kleur
Huidklachten zoals eczeem kunnen ook veroorzaakt worden door een herfstallergie
Verschil tussen herfstallergie en verkoudheid
Op het eerste gezicht lijkt een herfstallergie bijzonder sterk op een verkoudheid, maar de symptomen verschillen. Als je bovendien merkt dat jouw symptomen verergeren wanneer je in het bos wandelt, dan is de kans groot dat je geen verkoudheid maar een herfstallergie hebt.
Herfstallergie vermijden en bestrijden
Omdat een herfstallergie verschillende oorzaken kan hebben, is het aangewezen om jouw specifieke triggers te ontdekken en die vervolgens te vermijden.
1. Voedingsdagboek en hydraterende crème
Bepaalde voedingswaren kunnen je herfstallergie verergeren. Hou een voedingsdagboek bij om makkelijker te achterhalen of dat voor jou ook het geval is. Als je ook huidproblemen ondervindt, kun je het best geen wol dragen en elke dag een hydraterende crème aanbrengen.
2. Geef huisstofmijt geen kans
Ook huisstofmijt werkt een herfstallergie mogelijk in de hand. Naar schatting is zo’n tien procent van de bevolking er allergisch voor – of beter gezegd, voor de uitwerpselen van deze microscopisch kleine diertjes. Hoewel huisstofmijt het hele jaar voorkomt, kan het toch zijn dat je vooral in de herfst en winter last van hebt van je huisstofmijtallergie. De mijten gedijen namelijk het best in een droge, warme omgeving en in de herfst en winter neemt de luchtvochtigheid in heel wat woningen drastisch af, omdat de centrale verwarming weer aangaat.
Installeer een luchtbevochtiger (of een luchtreiniger van Daikin; meer daarover lees je hieronder)
Was beddengoed op minstens 60°C en verschoon het wekelijks
Stofzuig regelmatig met een toestel dat een HEPA-filter heeft
Kies voor een matras, donsdeken en hoofdkussen in een synthetisch materiaal
Investeer in anti-allergeenhoezen voor je matras en kussens
Stop dekentjes of knuffels regelmatig in de diepvries
Leg geen tapijt in de slaapkamer
Zet geen wasmanden of planten in de slaapkamer
3. Luchtreiniger installeren
Tot slot maakt een gezond binnenklimaat een wereld van verschil als je last hebt van herfstallergie, want de schimmelsporen van dode bladeren komen ook binnenshuis voor. Door een Daikin-luchtreiniger te installeren, zit je op dat vlak meteen gerust. Al onze luchtzuiveringssystemen halen virussen en bacteriën uit de omgevingslucht, maar ook stof, pollen en de schimmelsporen die herfstallergie veroorzaken.
Wat de Daikin-luchtreinigers zo bijzonder maakt ? De elektrostatische HEPA-filters werken zeer efficiënt met behulp van elektrostatische kracht. Zo krijg je effectief minder last van herfstallergie. Tot slot beschermt de krachtige luchtbevochtiging je slijmvliezen tegen de droogte en maakt ze de atmosfeer ook minder uitnodigend voor huisstofmijt.
Meer weten over onze luchtzuiveringssystemen? Aarzel niet om contact op te nemen of stel je vraag meteen aan een installateur in je buurt.

En heb je last van herfstallergieën? Daar brengen de Daikin-luchtreinigers soelaas. Gedaan met de vervelende niesbuien, tranende en jeukende ogen en een verstopte neus !