allergie niezen.jpg

Verkoudheid of herfstallergie? Zo kun je je ertegen wapenen

Een lopende of verstopte neus, hoesten, niezen, hoofdpijn, waterige ogen, … het zijn de klassieke symptomen van een verkoudheid. Of niet? Hoewel verkoudheden vaak behoorlijk hardnekkig zijn, zou je ook weleens last kunnen hebben van een herfstallergie. Om je snel beter te voelen, is het van het grootste belang dat je de juiste diagnose maakt. Zo tref je zeker de correcte maatregelen. Lees snel meer!

Wat is een herfstallergie precies?

Wellicht weet je al dat een verkoudheid een virale infectie van je bovenste luchtwegen is. Net daarom helpen geneesmiddelen zoals antibiotica niet. Wel kun je de symptomen vaak verlichten door veel warme dranken te drinken. Bij een herfstallergie – de naam zegt het zelf – krijg je een allergische reactie op omgevingsfactoren die zich typisch voordoen in de herfst.

Zoek de zeven verschillen: symptomen van een herfstallergie

Op het eerste gezicht lijkt een herfstallergie bijzonder sterk op een verkoudheid, maar er zijn enkele verschillen waardoor je vrij er zeker van kunt zijn dat het tóch om een allergie gaat:

●        Allergische niesbuien zijn vaak erg repetitief

●        Allergische klachten verergeren op bepaalde tijdstippen of na bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld na het lopen

●        Het snot bij een allergie is doorgaans helder

●        Huidklachten zoals eczeem kunnen ook veroorzaakt worden door een herfstallergie

Triggers vallen van de bomen…

De mooie, kleurrijke bladeren die van de bomen vallen, maken van de herfst misschien wel het mooiste seizoen van het jaar. Helaas zijn die bladeren ook een boosdoener voor mensen met een herfstallergie. Vallende bladeren zijn immers dode bladeren, en dat wil zeggen dat ze uiteindelijk gaan rotten en zo de ideale kweekvijver voor schimmels vormen. Het zijn die schimmelsporen die je oneindige niesbuien kunnen bezorgen. Als je merkt dat jouw symptomen verergeren door bijvoorbeeld in het bos te wandelen, is de kans dat je een herfstallergie hebt reëel.

Huisstofmijt, een oude bekende

Naar schatting zou zo’n 10 procent van de bevolking allergisch zijn aan huisstofmijt of beter, aan de uitwerpselen van deze microscopisch kleine diertjes. Hoewel die beestjes het hele jaar voorkomen, kan het toch zijn dat je vooral in de herfst last van hebt van je huisstofmijtallergie. De mijten gedijen namelijk het best in een droge, warme omgeving. Klinkt dat als jouw binnenklimaat tijdens de herfst en winter? Je bent niet de alleen: de luchtvochtigheid neemt bij heel wat mensen drastisch af, omdat de centrale verwarming weer aangaat. Een degelijk luchtzuiveringssysteem is dan een must, gecombineerd met de volgende maatregelen:

●        Was beddengoed op minstens 60°C en verschoon het wekelijks

●        Stofzuig regelmatig met een toestel dat een HEPA-filter heeft

●        Kies voor een matras, donsdeken en hoofdkussen in een synthetisch materiaal

●        Investeer in anti-allergeenhoezen voor je matras en kussens

●        Stop dekentjes of knuffels regelmatig in de diepvries

●        Vermijd tapijten, planten en wasmanden in de slaapkamer

Andere boosdoeners

Behalve schimmels en huisstofmijt, kunnen bepaalde voedingswaren je allergische symptomen verergeren. Hou een voedseldagboek bij om makkelijker te achterhalen of dat voor jou ook het geval is. Als je ook huidproblemen ondervindt, kun je het best wol vermijden en elke dag een hydraterende crème aanbrengen.

Naast vermijden ook bestrijden?

Omdat een herfstallergie verschillende oorzaken kan hebben, is het aangewezen om jouw specifieke triggers te ontdekken en vervolgens vermijden. Een gezond binnenklimaat kan dus al een wereld van verschil maken! Sommige allergieën, zoals huisstofmijt, kunnen wel medisch behandeld worden. Ga bij twijfel altijd eerst langs bij je huisarts om te bepalen welke aanpak voor jou aangewezen is.

herfstallergie

En heb je last van herfstallergieën? Daar brengen de Daikin-luchtreinigers soelaas. Gedaan met de vervelende niesbuien, tranende en jeukende ogen en een verstopte neus !

Over deze blogpost

Geplaatst op:

22 december 2022

 

Categorie:

Ventilatie

Luchtreinering

Gelijkaardige artikels