
De wereldwijde uitbraak van het coronavirus (officieel SARS-CoV-2 of COVID-19) zorgt voor heel wat ongerustheid. Zo doen er verhalen de ronde dat het virus zich door de airco in een volledig gebouw kan verspreiden. Toch is er geen reden tot paniek: als jouw airco-installatie op tijd een correct onderhoud krijgt, is de kans op verspreiding van het virus zeer klein.
Corona: volg de regels van de overheid
Om de kansen op verdere verspreiding van het coronavirus in ons land zo klein mogelijk te houden, is het cruciaal dat je de regels die de overheid ons oplegt, strikt opvolgt. Een overzicht van alle huidige richtlijnen vind je op de website www.info-coronavirus.be. Vuistregels zijn alvast: zoveel mogelijk thuisblijven, een goede persoonlijke hygiëne (handen wassen!) en minimum anderhalve meter afstand houden als je buiten bent.
Airco reinigen of uitschakelen is niet nodig
Heel wat mensen en bedrijven vragen zich af of het nodig is om hun airco-installatie tijdens deze coronacrisis uit te schakelen of te reinigen. Dat is niet nodig, ook niet als er bij iemand in de woning of in het gebouw coronabesmetting werd vastgesteld. Het virus wordt namelijk vooral overgedragen door rechtstreeks speekseldruppeltjes van een zieke persoon in te ademen of door oppervlakken aan te raken die deze persoon besmet heeft.
Het ventilatiesysteem van een gebouw uitschakelen wordt zelfs afgeraden. Een goede ventilatie is namelijk cruciaal en kan mogelijk het risico op besmettingen zelfs beperken.
Richtlijnen voor een correct onderhoud en gebruik
Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air-conditioning Associations) richtlijnen gepubliceerd voor het correct onderhouden, afstellen en gebruiken van HVAC-installaties (heating, ventilation and air-conditioning).
De beroepsfederatie benadrukt deze regels:
Zorg ervoor dat de filters in het systeem correct geïnstalleerd en proper zijn. Volg het normale onderhoudsschema.
Een maximale aanvoer van verse lucht is essentieel.
Ideaal zijn systemen die de extractielucht volledig naar buiten afvoeren. Bij dit soort installaties is er geen enkel contact tussen de ingeblazen lucht en de extractielucht. De vuile lucht wordt volledig afgevoerd.
Is er geen actieve ventilatie? Lucht dan de lokalen via ventilatieroosters of door de ramen regelmatig open te zetten.
Een bevochtigingssysteem anders instellen heeft weinig zin, aangezien de luchtvochtigheid weinig effect heeft op het coronavirus. Bevochtiging is in deze tijd van het jaar sowieso minder belangrijk, omdat het relatieve vochtpercentage automatisch boven de dertig procent stijgt. Luchtbevochtigers mogen dus gerust uitgeschakeld blijven.
In kantoorgebouwen is het aangewezen om het aantal mensen te beperken. Enkel wie onmogelijk kan telewerken, mag aanwezig zijn. Grote concentraties mensen in vergaderzalen of refters zijn sowieso uit den boze.
Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren of om je installateur te raadplegen.

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg