Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Ook in de warmste periode van het jaar wil je thuis niet zitten puffen. Gelukkig bestaan er oplossingen om je woning te koelen tot een aangename binnentemperatuur. Maar met welk systeem doe je dit precies? Een airco of een warmtepomp? Of zijn beide systemen eigenlijk hetzelfde? We leggen je graag het verschil uit in dit artikel.

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een zuinig, efficiënt en duurzaam systeem dat een totaaloplossing biedt voor de klimaatregeling in jouw woning. Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen én sanitair warm water produceren. In die zin is het een eigentijds alternatief voor de traditionele verwarmingsketel in een woning.

Maar behalve verwarmen, kun je met een warmtepomp ook koelen, zodat je het hele jaar door geniet van een optimale temperatuur in huis. Het principe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast.

Actieve en passieve koeling

Afhankelijk van het type warmtepomp, koelt het systeem je woning op een actieve of een passieve manier.

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp volledig omgekeerd. Om te verwarmen onttrekt het systeem warmte-energie aan de omgeving (de lucht, het grondwater of de aardbodem) en geeft het die af in je woning. Tijdens het koelen daarentegen onttrekt het systeem de warmte aan je woning en geeft het die af aan de omgeving. Daarbij wordt het water dat door de leidingen van het systeem stroomt gekoeld in plaats van verwarmd. Actieve koeling is mogelijk met alle lucht-waterwarmtepompen.

Passieve koeling is dan weer mogelijk met water-waterwarmtepompen en grond-waterwarmtepompen (ook wel geothermische warmtepompen genoemd). Die systemen gebruiken de koelte van de bodem of het grondwater om het water in hun leidingen af te koelen. Via dat water wordt de warmte uit je woning terug afgegeven aan de omgeving. Passieve koeling is iets energiezuiniger dan actieve koeling, omdat hiervoor de compressor van de warmtepomp niet gebruikt moet worden.

De ‘klassieke’ airco

De meeste mensen die aan een airco denken, denken niet spontaan aan de oplossingen die we hierboven beschreven hebben. Daarbij wordt namelijk een afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) gebruikt om te koelen. Een klassieke airco, zoals je die misschien kent van op kantoor, koelt door luchtverplaatsing: om een kamer te koelen, wordt er gekoelde lucht naar binnen geblazen, die vervolgens in de ruimte wordt verspreid.

Zo’n systeem is evenwel ook een warmtepomp, namelijk een lucht-luchtwarmtepomp. Bij het verwarmen onttrekt zo’n systeem warmte aan de buitenlucht via een buitenunit. Die is verbonden met één of meerdere binnenunits die de warme lucht in de kamer blazen. Zo’n binnenunit kan verschillende vormen hebben, zoals een wandmodel, een vloermodel of een plafondmodel.  

Bij het koelen (de aircofunctie) wordt de werking van de lucht-luchtwarmtepomp omgekeerd: de warmtepomp voert de warmte van de binnenruimte af naar buiten en de koelvloeistof in het circuit stroomt in de andere richting. De oorspronkelijke verdamper doet nu dienst als een condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht. Op die manier garandeert ook de lucht-luchtwarmtepomp de perfecte temperatuur in elk seizoen.

Ben je geïnteresseerd in een efficiënte airco om de warme zomermaanden door te komen?

Zo maak je je huis klaar voor een warmtepomp

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

25 april 2020

 

Categorie:

Airco

Verwarmen

Gelijkaardige artikels