Skip to main content

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Ook in de warmste periode van het jaar wil je thuis niet zitten puffen. Gelukkig bestaan er oplossingen om je woning te koelen tot een aangename binnentemperatuur. Maar met welk systeem doe je dat precies: een airco of een warmtepomp? Of is er eigenlijk geen verschil tussen beide? Je ontdekt het in dit artikel.

Het verschil tussen een warmtepomp en een airco

Een airco is een bepaald type warmtepomp, namelijk een lucht-luchtwarmtepomp. Zo’n systeem dient voornamelijk om te koelen, maar je kunt er evengoed ruimtes mee verwarmen.

Daarnaast bestaan er nog verschillende andere soorten warmtepompen. Die worden voornamelijk gebruikt om te verwarmen, maar met sommige types kun je ook koelen. Warmtepompen die zowel kunnen verwarmen als koelen, noemen we omkeerbare warmtepompen.

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een zuinig, efficiënt en duurzaam systeem dat een totaaloplossing biedt voor de klimaatregeling in jouw woning. Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen en sanitair warm water produceren. In die zin is het een eigentijds alternatief voor de traditionele verwarmingsketel.

Maar behalve verwarmen, kunnen warmtepompen dus koelen, zodat je het hele jaar door geniet van een optimale temperatuur in huis. Het principe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast.

Actieve en passieve koeling

Afhankelijk van het type warmtepomp, koelt het systeem je woning op een actieve of een passieve manier.

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp volledig omgekeerd. Om te verwarmen onttrekt het systeem warmte-energie aan de omgeving (de lucht, het grondwater of de aardbodem) en geeft het die af in je woning. Tijdens het koelen daarentegen onttrekt het systeem de warmte aan je woning en geeft het die af aan de omgeving. Daarbij koelt de installatie het water dat door de leidingen stroomt in plaats van het te verwarmen. Actieve koeling is optioneel bij de lucht-waterwarmtepompen van Daikin. Een warmtepomp die ook kan koelen, noemen we een omkeerbare warmtepomp.

Passieve koeling is dan weer een optie met water-waterwarmtepompen en grond-waterwarmtepompen (ook wel geothermische warmtepompen genoemd). Die systemen gebruiken de koelte van de bodem of het grondwater om het water in hun leidingen af te koelen. Via dat water wordt de warmte uit je woning terug afgegeven aan de omgeving.

Passieve koeling is iets energiezuiniger dan actieve koeling, omdat hiervoor de compressor van de warmtepomp niet gebruikt moet worden. Passieve koeling kan evenwel de capaciteit en het comfort niet garanderen, omdat de brontemperatuur na verloop van tijd terug begint te stijgen. Met de warmtepompen van Daikin is passieve koeling niet mogelijk.

De ‘klassieke’ airco

De meeste mensen die aan een airco denken, denken niet spontaan aan de oplossingen van hierboven. Daarbij wordt om te koelen namelijk een afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) gebruikt. Een klassieke airco, zoals je die misschien kent van op kantoor, koelt door luchtverplaatsing: om een kamer te koelen, blaast dit systeem gekoelde lucht naar binnen, om die vervolgens in de ruimte te verspreiden.

Zoals we al zeiden, is een klassieke airco in feite een lucht-luchtwarmtepomp. Bij het verwarmen onttrekt zo’n systeem warmte aan de buitenlucht via een buitenunit. Die is verbonden met één of meerdere binnenunits die de warme lucht in de kamer blazen. Zo’n binnenunit kan verschillende vormen hebben, zoals een wandmodel, een vloermodel of een plafondmodel.  

Bij het koelen (de aircofunctie) keert de werking van de lucht-luchtwarmtepomp om: de warmtepomp voert de warmte van de binnenruimte af naar buiten en de koelvloeistof in het circuit stroomt in de andere richting. De oorspronkelijke verdamper doet nu dienst als een condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht. Op die manier garandeert ook een lucht-luchtwarmtepomp de perfecte temperatuur in elk seizoen.

Ben je geïnteresseerd in een efficiënte airco om de warme zomermaanden door te komen? Neem dan snel contact op voor meer informatie.

Een airco bij je thuis

Ben je geïnteresseerd in een efficiënte airco om de warme zomermaanden door te komen?

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Veel gestelde vragen

De werking van een airco is gebaseerd op het principe van de compressietechniek en kun je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is mogelijk dankzij een compressor met een koelvloeistof, die het hart van de airconditioning vormt. Door de warmte in de ruimte wordt deze koelvloeistof heel snel gasvormig. Dit gas wordt vervolgens naar een condensor geleid, waar het terug een vloeistof wordt. Daarbij komt warmte vrij, die via de buitenunit van de airco aan de buitenlucht wordt afgegeven. Daarna kan heel het proces opnieuw beginnen. Meer details over de werking van een airco vind je op onze blog.

Een airco maakt dus gebruik van energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Als je het systeem aansluit op zonnepanelen, dan kun je die elektriciteit gedeeltelijk zelf produceren.

Er bestaan heel wat verschillende airconditioningsystemen, elk met hun specifieke eigenschappen. Voor particulieren en in kleine kantoren zijn dit de meest gebruikte systemen:

·       Een split-airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit en is ideaal om één kamer te verkoelen. 

·       Een multisplit-airco bestaat uit één buitenunit met meerdere binnenunits, zodat je verschillende ruimtes kunt koelen.

·       Bij een mobiele airco onderscheiden we een makkelijk verplaatsbare monoblock airco en een splitsysteem, waarbij de binnen- en de buitenunit via buizen met elkaar verbonden zijn. 

Voor de binnenunit van je airco heb je de keuze tussen een wandmodel, een vloermodel of een ingebouwde airco. Veel van deze airco’s passen ook perfect in een strak interieur.

Welke airco je het best kiest, hangt natuurlijk volledig af van jouw situatie. Raak je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 mei 2022

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !