Skip to main content

Welke impact heeft een airco op je E-peil?

Een vaste airco heeft een buitenunit en een of meerdere binnenunits. De ideale plaats om de verschillende airco-units te installeren, laat je het best bepalen door een expert. Die houdt daarbij onder meer rekening met de maximale lengte van de leidingen (buizen en kabels) tussen de buitenunit en de binnenunit(s). Maar om wat voor leidingen gaat het dan precies? Met dit artikel geven we je een handig overzicht.

3 soorten buizen voor de buiten- en binnenunit(s)

De installateur monteert eerst de buitenunit en binnenunit(s) op de afgesproken plaats. Daarna boort hij of zij per binnenunit één opening in het frontpaneel voor:

  • elektrische aansluitingen (stroomtoevoerkabels)
  • koelvloeistofleidingen
  • de condensafvoerbuis

1. Elektrische aansluitingen (stroomtoevoerkabels)

De buitenunit wordt met een stroomkabel op het elektriciteitsnet aangesloten. Meestal volstaat een soepele voedingskabel met drie vertakkingen van elk 2,5m2. Buiten komt rondom de voedingskabel nog een mantelbuis. De buitenunit voedt op zijn beurt de binnenunit(s). Ook tussen de buitenunit en de binnenunit(s) is of zijn er dus elektrische aansluiting(en) nodig. 

Opgelet! Sluit een stroomtoevoerkabel nooit rechtstreeks aan op de binnenunit. Dat kan elektrische schokken en zelfs brand veroorzaken.

2. Koelvloeistofleidingen

De koelvloeistof waarmee je aircosysteem de ruimte(s) koelt, moet natuurlijk ook leidingen hebben om door te stromen. Die geïsoleerde koperen leidingen zijn het best zo kort mogelijk om een maximaal rendement te garanderen. Daarom plaats je de buitenunit en de binnenunit(s) idealiter zo dicht mogelijk bij elkaar. 

Wist je dat … de kortst mogelijke afstand tussen een binnenunit en buitenunit drie meter is?

De maximumlengte van de leidingen is dan weer afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit. Deze tabel geeft je een overzicht:

Capaciteitsklasse buitenunit

2MXM40N
2MXM50N

2MXM68N

3MXM40N7 3MXM52N
3MXM68N

4MXM68M

4MXM80M

5MXM90M

Max. aantal binnenunits

2

2

3

4

4

5

Leiding naar elke binnenunit

20 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

Totale lengte van de leidingen tussen alle units

30 m max.

50 m max.

50 m max.

60m max.

70 m max.

75 m max.

 

Wil je een airco installeren terwijl je aan het renoveren bent? Dan moet er meestal één of meerdere gaten in de buitenmuur geboord worden om de koelvloeistofleidingen tussen de binnen- en buitenunit te kunnen leggen. Bij nieuwbouw kun je vaak opteren voor kabelgoten of de leidingen via een ingeslepen tracé in de muren of de vloerplaat laten lopen.

3. Condensatieafvoerbuizen

Omdat warme lucht meer vocht bevat dan koude lucht, produceert de binnenunit van elke airco tijdens het koelen condenswater. Om dat af te voeren, heeft de unit een condensatieafvoerbuis nodig. Zo kan het water via de buis naar beneden lopen in een bestaande afvoer. Is de afvoer hoger gelegen (wat soms voorkomt bij renovaties)? Dan is er ook een condenspomp nodig om het condenswater naar boven te stuwen.

Laat je airco installeren door een expert

Er bestaan verschillende types airco’s, die elk een andere manier van installeren hebben. Zo heeft een split airco een buitenunit en maar één binnenunit, omdat je er maar één ruimte mee kunt koelen. Een multi-split heeft meerdere binnenunits, zodat je er de temperatuur in meerdere ruimtes mee kunt regelen. Dat vraagt natuurlijk ook om meerdere buizen. Ben je niet helemaal zeker welk aircosysteem voor jou geschikt is ben je op zoek naar een expert om een vaste airco te installeren? Neem gerust contact op met een installateur in jouw buurt.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

1 augustus 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !