Skip to main content

Welke impact heeft een airco op je E-peil?

Als je een woning bouwt of grondig laat renoveren, dan is het E-peil een belangrijk gegeven. Het vertelt namelijk hoe energiezuinig je woning is. Een te hoog E-peil in het jaar van je bouwaanvraag levert een boete op en dat wil je natuurlijk vermijden. Hoe beïnvloedt de installatie van een airco het E-peil? We zetten enkele aandachtspunten op een rijtje.

Wat is het E-peil?

Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Het E-peil laten berekenen is een van de EPB-eisen die verplicht zijn bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Voor de berekening komt er een EPB-verslaggever langs die een heel aantal parameters ingeeft in een gespecialiseerd EPB-softwarepakket. De software vergelijkt de eigenschappen van jouw woning met een referentiegebouw en berekent zo jouw E-peil.

Voor het E-peil geldt een maximumscore die je woning niet mag overschrijden. Anders betaal je een boete. Het is dus heel belangrijk om goed te weten welke factoren het E-peil zoal beïnvloeden. Naast onder meer het type verwarming dat je gebruikt, speelt ook koeling hierbij een rol.

Het belang van isolatie

Om het E-peil van je woning laag te houden, zijn er heel wat aanbevelingen: compact bouwen, een duurzaam verwarmingssysteem voorzien, investeren in hernieuwbare energie, …

Ook je woning zeer goed thermisch isoleren is erg belangrijk. Met een degelijke isolatie bescherm je je huis niet alleen tegen warmteverliezen ’s winters, maar eveneens tegen oververhitting in de zomer. 

Is je woning onvoldoende geïsoleerd? Dan heeft de installatie van een airco een negatieve invloed op de EPB-score. In een woning die slecht beschermd is tegen oververhitting, moet een airco namelijk harder werken dan in een woning die wél voldoende geïsoleerd is. En dat verbruikt uiteraard extra energie, wat op zijn beurt een invloed heeft op het E-peil.

Het effect van een airco op je E-peil

Heb je er alles aan gedaan om oververhitting te vermijden? Dan kun je gerust een airco installeren. Airconditioning is namelijk de enige oplossing die in je huis op élk moment een comfortabel binnenklimaat garandeert.

De impact van een airco op het E-peil van een goed geïsoleerde woning is eerder beperkt. De EPB-software beschouwt de woning in zo’n geval namelijk als één gesloten volume. Laat je airconditioning installeren, dan zal dat je score nauwelijks beïnvloeden. Andere factoren zijn in dat geval veel meer bepalend voor het resultaat.

Heb je vragen over airconditioning en/of de energieprestaties van onze binnenklimaatoplossingen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan voor je klaar met advies.

Geplaatst op:

15 februari 2022