
Als je een warmtepomp in huis haalt, wil je natuurlijk een maximaal rendement van je investering. In dat verband hoor je vaak de termen ROI (‘return on investment’) en terugverdientijd. We vertellen je waarop je moet letten om te weten of een warmtepomp rendabel is of niet.
Hoe de ROI en terugverdientijd van een warmtepomp berekenen?

ROI is een concept uit de bedrijfskunde om te bepalen of een investering zinvol is of niet. Om de ROI te berekenen deel je de (verwachte) opbrengsten door de kosten van je investering.
Om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen, deel je de kosten van de investering door de besparing. Zo kom je te weten na hoeveel jaar je investering zichzelf heeft terugbetaald.
Hoe snel verdien je een warmtepomp terug: een relevante vraag?
Toch is het wat vreemd om de ROI en/of de terugverdientijd te berekenen voor een warmtepompinstallatie. Tenslotte vraag je je ook niet af of je met een nieuwe oven of koelkast winst kunt maken en wanneer de toestellen zichzelf zullen terugverdienen. Met een warmtepomp is het net zo. Je haalt die in huis omdat je je woning comfortabel wil verwarmen (en koelen) en omdat je wil genieten van de vele andere voordelen.
Bovendien zitten we volop in een energietransitie en worden warmtepompen binnenkort de norm voor elke woning. Zo wordt het gebruik van stookolie uitgefaseerd en geldt er in Vlaanderen vanaf 2023 al een verbod op gasketels bij nieuwbouwwoningen.
Bij nieuwbouw is een warmtepomp vandaag dus al een echte ‘no-brainer’. Wel kun je je afvragen wanneer het bij een renovatie interessant is om je bestaande verwarmingsinstallatie te vervangen door warmtepomp en hoe je maximaal kunt besparen op energie.
3 factoren waarop je moet letten
Of een warmtepomp een rendabele investering is of niet, hangt af van drie factoren:
1. Hoe goed je woning geïsoleerd is

Als je een warmtepomp wil installeren, is een goede isolatie een absolute must. Is je woning onvoldoende geïsoleerd, dan ontsnapt er te veel warmte en moet je warmtepomp voortdurend draaien. In dat geval is het onmogelijk om een goed rendement te behalen.
2. De energieprijzen

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar zelf werkt ze op elektriciteit. Op de energieprijzen heb je helaas weinig vat, al kan het lonen om je elektriciteitsfactuur onder de loep te nemen en zo nodig een voordeliger contract af te sluiten. Eventueel kun je met zonnepanelen een deel van de elektriciteit zelf produceren..
3. De SCOP-waarde van de warmtepomp

De SCOP-waarde (‘Seasonal Coefficient of Performance’ ofwel het seizoensgebonden rendement) hangt af van het type warmtepomp. Hoe hoger de SCOP-waarde, hoe rendabeler de warmtepomp.
Type warmtepomp | Gemiddelde SCOP-waarde | Prijs |
4,2 | Vanaf 2.000 euro | |
Lucht-waterwarmtepomp met een watertemperatuur van 65°C | 2,6 | Vanaf 13.000 euro |
Lucht-waterwarmtepomp met een watertemperatuur van 55°C | 3 | Vanaf 10.000 euro |
Lucht-waterwarmtepomp met een watertemperatuur van 35°C | 4,2 | Vanaf 7.000 euro |
De genoemde prijzen zijn exclusief btw en exclusief installatie.
Wanneer is een warmtepomp rendabeler dan stookolie of gas?
Of een warmtepomp interessanter is dan een traditionele verwarmingsinstallatie op stookolie of gas, moet je beoordelen in functie van de SCOP-waarde van de warmtepomp en de actuele energieprijs (elektriciteit vs. stookolie of gas).
Rendabel vanaf een SCOP-waarde van 2,8
Tussen 2008 en 2015 waren de prijzen voor energie vrij stabiel en was een warmtepomp met een SCOP-waarde groter dan 3 rendabeler dan stookolie of gas.
Tussen 2015 en 2021 is elektriciteit duurder geworden, wat ervoor zorgde dat je in deze periode een warmtepomp met een SCOP-waarde groter dan 5,3 nodig had om het beter te doen dan met stookolie of gas.
Sinds oktober 2021 zijn de prijzen voor stookolie en gas enorm beginnen stijgen. Ook de prijs voor elektriciteit steeg nog, maar minder sterk. Dat maakt verwarmen met een warmtepomp vandaag rendabeler dan verwarmen met stookolie of gas vanaf een SCOP-waarde van 2,8.
Ga voor een lage watertemperatuur
Door hun hoge SCOP-waarde zijn lucht-luchtwarmtepompen bij een goede isolatie altijd rendabeler dan traditionele verwarmingsketels.
Bij lucht-waterwarmtepompen hangt het rendement af van de temperatuur van het water. Hoe lager die is, hoe hoger de SCOP-waarde. Met een watertemperatuur tot 55°C zit je goed. Installeer dus bij voorkeur een warmteafgiftesysteem dat op lage temperatuur werkt, zoals vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Als je nog oude radiatoren hebt die op hoge temperatuur werken, loont het zeker de moeite om die te vervangen.
Heb je nog vragen over het rendement van een warmtepomp? Aarzel niet om contact met ons op nemen.
Lees meer over:
- Wanneer loont het om een gasketel te vervangen door een warmtepomp?
- Wat is het rendement van een warmtepomp?
- Goedkoper verwarmen zonder gas: wat zijn de alternatieven?