Skip to main content

Verwarmen met gas, mazout of warmtepomp? De voor- en nadelen

Verwarmen met gas, mazout of een warmtepomp?

Download het magazine en maak de juiste keuze

 In ons verwarmingsmagazine verzamelden we heel wat nuttige informatie en tips die je helpen om de knoop door te hakken.

Bij bouwen en renoveren komen heel wat belangrijke beslissingen kijken, zeker nu almaar meer mensen inzetten op duurzaam verwarmen. Toch is een verwarmingssysteem kiezen niet voor iedereen even evident. Een warmtepomp mag dan wel de meest milieuvriendelijke optie zijn, het vergt ook een aanzienlijke investering. Kun je maar niet kiezen tussen verwarmen met aardgas, mazout of een warmtepomp? Hier lees je de voor- en nadelen van elk systeem.

Kiezen voor aardgas

We hoeven je vast niet te vertellen dat aardgas een fossiele brandstof is die ontvlambaar is en onder verbranding bovendien schadelijke stoffen vrijgeeft. Het initiële prijskaartje van verwarmen op aardgas valt vandaag nog wel mee, maar je mag niet vergeten dat je de komende jaren sterk afhankelijk zult zijn van het prijsbeleid van je aardgasleverancier, die op zijn beurt zijn prijzen continu beïnvloed ziet door economische en ecologische veranderingen op wereldwijd vlak.

Je woning verwarmen met mazout

Ook mazout is een fossiele brandstof die momenteel nog relatief goedkoop is, maar die eveneens sterk afhankelijk is van wat er gaande is in de wereld. Een bijkomend nadeel is dat een mazouttank, ondergronds of niet, aanzienlijk wat ruimte nodig heeft die niet iedereen zomaar heeft of kan vrijmaken.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is zeker niet de goedkoopste, maar ongetwijfeld wel de slimste verwarmingsmethode op de lange termijn. De energie die je met een warmtepomp opwekt, is immers niet alleen groen, maar ook helemaal gratis. Sceptici opperen soms dat een warmtepomp op zich ook energie verbruikt, maar uiteraard houdt niets je tegen om die energie uit een groene bron zoals zonnepanelen te halen. Lees snel meer over de verschillende soorten warmtepompen.

Wist je dat…

… er ook hybride warmtepompen bestaan? Gecombineerd met aardgas garandeert deze oplossing dat je je woning altijd aangenaam kunt verwarmen, zelfs al daalt de buitentemperatuur onder de 3 graden. Zodra de warmtepomp het niet meer trekt, schiet je verwarming op aardgas in actie.

Premie voor warmtepomp

Ten slotte hebben we nog extra goed nieuws als je voor een warmtepomp kiest! Ook in 2019 kom je dan in aanmerking voor een premie van je netbeheerder.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

19 maart 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !