Airco zonder buitenunit: verre van een wondermiddel
Heb je besloten om te investeren in een airco zonder buitenunit? We zetten graag de voor- en nadelen van zo’n oplossing op een rijtje. Lees meer.
Staat jouw besluit vast? Wil jij je woning verwarmen met een warmtepomp? Goed idee, want zo geniet je het hele jaar door van een optimaal binnenklimaat. Bovendien is een warmtepomp bijzonder duurzaam en efficiënt. Maar hoe kun je jouw warmtepomp het best instellen om er het maximum uit te halen? Dat ontdek je in dit artikel.
Hoe je je warmtepomp instelt, is cruciaal voor een optimaal rendement. Maar ook bij de aankoop maak je uiteraard heel belangrijke keuzes. Let altijd goed op het energielabel: warmtepompen met het label A++ zijn het meest efficiënt. Weet wel dat het label alleen de efficiëntie aangeeft voor de vertrektemperatuur bij verwarming op lage temperatuur. Voor sanitair warm water of verwarming op hoge temperatuur, haalt niet elke warmtepomp diezelfde efficiëntie.
Voor het beste rendement sluit je je warmtepomp aan op een passend afgiftesysteem én beperk je de vertrektemperatuur. Een lagetemperatuurwarmtepomp combineer je dus met vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren, ventilatorluchtkoelers of convectoren. De vertrektemperatuur is idealiter niet hoger dan 35°C.
Ook als je je warmtepomp gebruikt voor sanitair warm water, stel je de temperatuur beter niet al te hoog in. Bij klassieke boilers op gas of elektriciteit is een watertemperatuur van 60 à 70°C niet abnormaal, maar bij een warmtepomp beperk je dit best tot maximum 50°C. Of je dan niet aan comfort inboet wanneer je een bad of douche neemt? Helemaal niet! De boiler bij een warmtepomp is namelijk even groot als dat van een klassieke boiler.
Een warmtepomp biedt het beste rendement als je de gewenste temperatuur in je woning constant houdt. Als je de verwarming ’s nachts zou afzetten, dan wordt het verschil tussen de werkelijke en de gewenste binnentemperatuur ’s morgens zo groot dat er een hogere vertrektemperatuur nodig is. En zoals we al zeiden, vermindert dat het rendement.
Warmtepompen hebben een elektrische weerstand die op heel koude dagen voor ‘noodverwarming’ kan zorgen. Uiteraard daalt het rendement van je installatie als deze vaak aanspringt. Om dat te vermijden, is het belangrijk dat je warmtepomp zo ingesteld wordt, dat dit enkel gebeurt als het écht nodig is. Daarvoor moet de installateur het benodigde vermogen zo goed mogelijk berekenen en het systeem correct instellen. Bij nieuwbouw kan hij zich voor deze berekening baseren op je EPB-aangifte. Bij renovatie is je gas- of stookolieverbruik van de voorbije jaren een goede indicatie.
De temperatuur die jij in huis wil, kun je met een warmtepomp heel eenvoudig instellen. Bovendien maak je het jezelf nóg makkelijker door je installatie aan te sturen met domotica. Met een app voor je smartphone of tablet pas je met enkele swipes de temperatuur aan, ook op afstand. Zo is het in jouw woning altijd heerlijk warm als je thuiskomt. Handig!
Heb je nog vragen? Op onze site vind je heel wat informatie over warmtepompen. Voor een offerte op maat kun je aankloppen bij een erkende installateur in jouw buurt.
Daikin Belux biedt standaard 2 jaar garantie op arbeid en onderdelen op alle residentiële warmtepompen. Deze garantie wordt u gegeven via uw installateur. Door uw installatie te registreren op het Daikin Stand By Me platform, krijgt u 6 maanden extra gratis garantie.