De terugverdientijd van een warmtepomp

De terugverdientijd van een warmtepomp

Een warmtepomp heeft een hoog rendement, en dat hoge rendement zorgt ervoor dat je bespaart op je energiefactuur. Helaas vraagt een warmtepomp ook een hoge investering in het begin, dit in tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem. En die hoge investering wil je natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen!

De terugverdientijd van je warmtepomp afhankelijk van verschillende factoren

rendement en de prijs van je warmtepomp spelen daarin een rol, maar ook de evolutie van de energieprijzen en de premies die je ontvangt spelen een belangrijke rol.

  • De prijs en het rendement van je warmtepomp: er zijn vier verschillende types warmtepompen, elk met hun eigen prijs en met hun eigen rendement. Zo is een lucht/lucht warmtepomp veelal het goedkoopst, maar deze warmtepomp biedt veelal ook het laagste rendement waardoor de terugverdientijd toch hoog kan liggen. Hoe lager de prijs en hoe hoger het rendement, hoe sneller je je warmtepomp hebt terugverdiend.  
  • De energieprijzen: met een warmtepomp bespaar je op je energiefactuur. Hoe hoger de energieprijzen van stookolie en aardgas, hoe meer jij bespaart, en hoe lager je terugverdientijd. Maar wees gerust, de energieprijzen stijgen eigenlijk al jaren en ze zullen dat zeer waarschijnlijk blijven doen!
  • Premies en belastingvermindering: als je een warmtepomp installeert, dan kan je genieten van bepaalde premies en/of belastingvermindering. Maar die premies en belastingvermindering zijn natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, en ze kunnen een grote invloed hebben op de terugverdientijd.

De terugverdientijd van je warmtepomp berekenen

Om de terugverdientijd van je warmtepomp te berekenen, moet je rekening houden met alle bovenstaande factoren. We raden je aan om jezelf goed te informeren over de investering die je moet doen om een warmtepomp te installeren. Ga ook even na welke premies en belastingvermindering je krijgt, en trek deze af van de investeringsprijs. Op basis van het verwachte rendement van je warmtepomp kan je nu de terugverdientijd van je warmtepomp berekenen. Voor een lucht/lucht warmtepomp ligt die terugverdientijd vaak onder de 10 jaar, voor andere types warmtepompen kan de terugverdientijd hoger liggen.