Skip to main content

Is jouw verwarmingssysteem energie-efficiënt?

De efficiëntie van je verwarmingssysteem merk je niet alleen aan een snelle, behaaglijke warmte in je woonruimte; je leest ze vooral af op je energiefactuur. Hoe weet je op voorhand welke installatie geschikt is voor jouw huis? Welke verwarmingstoestellen kies je het best? Hoe bespaar je meer energie? Check het energielabel.

Laat je leiden door de energielabels

Vroeger liet je je leiden door Belgische kwaliteitslabels. Bij gasbranders had je het HR+-label voor hoogrendementsketels en het HR TOP-label voor de nog zuinigere condensatieketels. Op zuinige mazoutketels kleefde een Optimaz of Optimaz Elite-sticker.

Sinds 26 september 2015 krijgt elk verwarmingstoestel een Europees energielabel. A++ is erg zuinig, verwarmingstoestellen met label G laat je beter links liggen.

Op het label lees je niet alleen de efficiëntie af, maar ook het geluidsniveau en het thermisch vermogen: je weet dus op voorhand hoe luid je ketel zal tegenpruttelen als je een lange, hete douche neemt.

Wanneer vervang je je verwarmingsketel?

Oudere toestellen die een HR+ of HR TOP-label hebben, moet je niet meteen vervangen.

Is je verwarmingsketel al wat ouder, dan loont vernieuwing wel de moeite. De kostprijs van een nieuw verwarmingstoestel verdien je snel terug door de efficiëntere werking. Dat heet: het terugverdieneffect. Haal je graag een zuinige oplossing in huis? Dan is een warmtepomp de ideale oplossing; daarop prijkt bijna altijd een A++-label. 

Een slim verwarmingssysteem

Verwarm je woning en sanitair water efficiënt zonder er zelf je hoofd over te breken: laat de technologie het denkwerk doen. Centrale verwarming stel je eenvoudig in via de thermostaat. Daardoor beperk je de werking tot die momenten waarop je je verwarmingsysteem nodig hebt.

Combineer ook meerdere warmtebronnen. Een elektronische controller weet welk verwarmingssysteem hij moet inschakelen om zo voordelig mogelijk je huis op te warmen.

Combinaties van installaties

Ook voor een verwarmingssysteem dat een warmtepomp of condensatieketel met een zonneboiler of zonnepanelen combineert, bestaat een label: het pakketlabel. Zo wordt het snel duidelijk: verwarmingsystemen die gratis energie in de natuur benutten, hebben een positieve impact op je energie-efficiëntielabel, je verwarming én je energiefactuur. 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !