Skip to main content

Werelddierendag: het perfecte leefklimaat voor jouw huisdier

Werelddierendag

sporten met airco

Op vier oktober is het Werelddierendag: het uitgelezen moment om je huisdier eens extra in de watten te leggen. Daarnaast is het de ideale gelegenheid om even stil te staan bij de impact die het leefklimaat van je woning op het dier heeft. Want net zoals de omgevingsfactoren, de gezondheid en het welzijn van jou en je gezin beïnvloeden, zal je huisdier gezonder én gelukkiger zijn bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.

Temperatuur

Vissen, amfibieën en reptielen zijn koudbloedige dieren. Dat betekent dat ze zelf geen lichaamswarmte produceren, maar dat hun lichaamstemperatuur door de omgevingstemperatuur bepaald wordt. Hierdoor zijn ze beter bestand zijn tegen temperatuurschommelingen, vereisen ze vaak wel een bepaalde minimum temperatuur. Zo kun je tropische vissen niet in te koud water laten zwemmen en hebben de meeste reptielen een verwarmd terrarium nodig.

Zoogdieren en vogels zijn daarentegen warmbloedig. Ze hebben dus een ideale lichaamstemperatuur die ze onder alle omstandigheden – hitte en koude – op peil moeten houden, net zoals mensen. Daarom krijgen ze in de winter bijvoorbeeld een dikkere vacht of een dichter verenkleed, en zal je hond hijgen om af te koelen. Een te koude of te warme omgeving is echter niet ideaal voor de gezondheid van je huisdier, net zoals plotse temperatuurschokken. In de regel geldt dat jonge dieren een hogere temperatuurbehoefte hebben dan volwassen dieren, en dat zowel honden, katten, knaagdieren als vogels het prima doen bij een temperatuur rond de 20°C. In de winter kan een wintervacht samen met verwarming wel voor huidproblemen zorgen. Zorg er dus voor dat je hond of kat dan op een iets koelere plek kan slapen.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is niet alleen belangrijk voor je meubels, maar ook voor je dieren. Bovendien beïnvloedt de luchtvochtigheid de gevoelstemperatuur. Te droge lucht – typisch voor de winter – is voor geen enkel dier gezond, maar het precieze effect ervan hangt sterk af van diersoort tot diersoort. Zo zal een tropische papegaai het harder te verduren hebben dan een woestijnrat Voorzie in elk geval voldoende waterbakjes zodat je huisdieren hun dorst kunnen lessen.

Te vochtige lucht is evenmin gezond voor je huisdieren. Zo kunnen ze last krijgen van gewrichtsklachten. Een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met een (te) hoge temperatuur kan bovendien resulteren in lusteloosheid bij je huisdieren en maakt ze kwetsbaar voor parasieten zoals vlooien en bloedmijten. Hoewel de ideale luchtvochtigheidsgraad deels afhangt van de ouderdom van je dier en de omgevingstemperatuur, zijn volgende waarden een goede indicatie:

●        Reptielen: 50% à 70%

●        Amfibieën: 75% tot 95%

●        Vogels: 60 à 65%

●        Knaagdieren: 40 à 70%

Zoals je ziet, liggen die waarden vaak een stuk boven wat er optimaal is voor je woning (40% tot 60%). Dankzij een degelijke ventilatie en luchtbevochting kun je gelukkig zowel je huisdier als je interieur gezond houden.

Licht

Voor heel wat dieren is de aan- of afwezigheid van licht van cruciaal belang voor het bioritme. Zo is voldoende verduistering essentieel voor een goede nachtrust. Voor reptielen die overdag actief zijn, is voldoende UVA en UVB-licht daarnaast noodzakelijk om vitamine D3 en calcium aan te maken. Bepaalde vissoorten krijgen stress van te veel licht, terwijl een goudvis net licht nodig heeft om zijn mooie kleur te behouden.

Verluchting

De aanvoer van zuurstof is belangrijk voor elk dier, van je vis tot je hond. Voor je vissen kun je een zuurstofpomp of zuurstofsteentje installeren, terwijl je andere huisdieren – net zoals jijzelf – van voldoende verse lucht kunnen genieten door dagelijks 10 minuten je ramen volledig open te zetten. Daarna kan je deze verse lucht zuiveren dankzij een luchtzuiveringssysteem. Tocht is daarentegen uit den boze, dus een systeem dat niet ‘trekt’ is een goed idee. Om te voorkomen dat je warmbloedige huisdieren ziek worden, moet je ze vooral beschermen tegen tocht wanneer ze een natte vacht of natte veren hebben.

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

02 oktober 2018

 

Categorie:

Ventilatie

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !