Skip to main content

Wat is luchtvochtigheid? Belangrijker dan je denkt!

De juiste luchtvochtigheidsgraad in huis is niet alleen belangrijk voor je welzijn, ook je woning en je meubilair hebben er baat bij. Zowel een te vochtige als een te droge omgeving zijn nefast voor de luchtkwaliteit. Gelukkig bestaan er eenvoudige oplossingen om de luchtvochtigheid in je woning te regelen, zodat jij en je gezin altijd van een gezond binnenklimaat genieten.

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht uit die in de lucht is opgenomen. De luchtvochtigheidsgraad van een ruimte wordt uitgedrukt in procent.

Hoe luchtvochtigheid meten?

Je kunt de luchtvochtigheid binnenshuis makkelijk meten met een hygrometer. Voor jouw gezondheid en die van je gezin is het een goed idee om de hoeveelheid vocht in de binnenlucht regelmatig te checken.

De ideale luchtvochtigheidsgraad

De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.

Symptomen van te lage en te hoge luchtvochtigheid

Te droge lucht

Te vochtige lucht

Barsten en scheuren in hout

Muffe geur

Kriebelende of droge hoest

Vochtplekken op de muren

Droge huid en gebarsten lippen

Loskomend behang, verf en pleisterwerk

Irritatie aan de ogen en slijmvliezen

Schimmelvorming en houtrot

Hoofdpijn

Ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes en mijten

Vermoeidheid

Loskomende planken

Concentratieproblemen

Klemmende deuren

Planten die uitdrogen

Ademhalingsklachten (allergieën, astma)

Muziekinstrumenten die sneller ontstemd raken
en zelfs permanent kunnen vervormen als ze te lang aan
droge lucht worden blootgesteld


Hogere energiefactuur

 

Te veel vocht in huis

De belangrijkste bron van vocht in huis zijn menselijke activiteiten. Wanneer we ademen komt er vocht in de lucht terecht. Maar natuurlijk gebeurt dat ook wanneer we koken, douchen of de was binnen laten drogen aan een droogrek. Daarnaast bevatten meubels, planten en andere objecten vocht dat ze kunnen afgeven aan de lucht. Omdat huizen steeds beter geïsoleerd zijn, blijft dat vocht vaker binnenshuis.

Een te hoge luchtvochtigheid ontstaat vooral door te veel condensatie en een gebrekkige ventilatie. Andere mogelijke oorzaken van te veel vocht in huis zijn opstijgend of doorslaand vocht, lekkages en bouwvocht.

Ventileren is de boodschap

Het is raadzaam om je woning correct te ventileren. Niet alleen zorg je zo voor drogere lucht, je haalt ook voldoende verse lucht binnen, wat bijdraagt tot een gezond binnenklimaat. Kies voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dat bespaart je niet alleen heel wat energie, het werkt bovendien veel efficiënter. Daarnaast kun je een mechanisch ventilatiesysteem combineren met een luchtreiniger om allergenen uit de lucht te filteren.

Natuurlijke ventilatie helpt niet tegen te hoge luchtvochtigheid. Als je alleen maar natuurlijk ventileert (door gewoon af en toe je ramen open te zetten), haal je soms juist nog meer vocht binnen en is het effect maar van korte duur.

Te droge lucht in huis: vaker in de winter

In de winter hebben we sneller last van te droge lucht in huis omdat koude lucht minder vocht bevat. En wanneer droge lucht wordt opgewarmd, komt er niet automatisch meer vocht in terecht.

Slim ventilatiesysteem is de oplossing

Ook in het geval van te droge lucht (te lage luchtvochtigheid), is het raadzaam om voldoende te ventileren. Opnieuw geldt dat natuurlijke ventilatie vaak onvoldoende helpt. Zeker in de winter, omdat de buitenlucht dan zelf te weinig vocht bevat. Met een slim ventilatiesysteem kun je de lucht echter eenvoudig laten bevochtigen. Andere tips zijn planten in huis halen en niet te hard verwarmen. Een binnentemperatuur van 21 °C is ideaal.

9 tips voor de beste luchtvochtigheid in huis

  1. Lucht of ventileer je huis dagelijks, bij voorkeur met een mechanisch ventilatiesysteem

  2. Voorzie een goed afzuigsysteem in de badkamer

  3. Onderhoud je ventilatiesysteem goed.

  4. Gebruik altijd de dampkap tijdens het koken

  5. Reinig en vervang tijdig de filter in de dampkap

  6. Kook zoveel mogelijk met deksels op de pannen

  7. Vaatwasser klaar met draaien? Doe de deur niet meteen open

  8. Laat wasgoed zoveel mogelijk buiten drogen

  9. Bij te droge lucht kan een luchtbevochtiger wonderen doen

 

 

Wil jij ook een gezond binnenklimaat?

ideale luchtvochtigheid

Op zoek naar het juiste toestel?

Wist je dat je de gevoelstemperatuur kan verlagen door de luchtvochtigheid te aan te passen? Onze Daikin airco's koelen je ruimte en ontvochtigen hem. Wil je meer info?

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 juni 2022

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !