Ventilatie reinigen: makkelijk zelf te doen ... of niet?

Ventilatie reinigen: makkelijk zelf te doen ... of niet?

Het belang van isolatie is niet te onderschatten. Door warmteverlies langs daken, vloeren, ramen en muren te verminderen, verbruik je logischerwijs minder energie. Goed voor portemonnee en planeet! Maar je woning volledig luchtdicht maken, is geen goed idee. Het resultaat? Geurtjes, vochtigheid en microben. Onze ventilatiesystemen garanderen een efficiënte bestrijding van deze neveneffecten, zonder afbreuk te doen aan de voordelen van een energiezuinige woning. Je moet je ventilatie wél af en toe reinigen.  

Zo’n ventilatie is toch perfect zelf te reinigen, of niet?

Het is zonneklaar dat een ventilatiesysteem dé garantie is op goede luchtkwaliteit in huis. Om die kwaliteit te blijven garanderen, moet je je mechanische ventilatie wel regelmatig reinigen. De vervuilde lucht die bijvoorbeeld in je badkamer opstijgt, is vochtig. Het is dan ook geen verrassing dat vet- en stofdeeltjes na verloop van tijd aan de wanden van de kanalen van je ventilatiesysteem blijven kleven. En het kan uiteraard niet de bedoeling zijn om vervuilde lucht doorheen de verschillende kamers van je huis te sturen. Als de stoflaag te dik wordt, kan de lucht bovendien niet meer goed stromen.

Kun je voor deze onderhoudsklus zélf de handen uit de mouwen steken? Ja en nee. Sommige  onderhoudswerken kun je zelf uitvoeren. Denk hierbij aan de reiniging van de toevoeropeningen, ventielen en filters. Maar om de ventilatiekanalen grondig schoon te maken, contacteer je het best een vakman. Hij gaat ze vakkundig te lijf met een stofzuiger en een flexibele slang met een borstel op. Voor de meeste kanalen volstaat zo’n poetsbeurt om de vijf tot zes jaar, al kan het natuurlijk eerder nodig zijn - bijvoorbeeld in huizen waar veel gerookt wordt.

Zo ga je het vuil te lijf

  • De toevoeropeningen kun je makkelijk zelf schoonmaken met een stofzuiger, eventueel in combinatie met een vochtige doek. Zo krijgen insecten, plantenresten en ander vuil geen kans om je systeem te verstoren.
  • De ventielen laat je dan weer stralen door ze even in een sopje te laten rusten en ze daarna met een borsteltje schoon te schrobben.

Let wel op de stand van de ventielen als je ze losmaakt. Zorg ervoor dat die ongeveer hetzelfde is als je het ventiel terugsteekt. Dit bepaalt namelijk de hoeveelheid lucht die binnenkomt.

Haal die rubberen handschoenen al maar boven!Een zonneboiler bestaat uit twee delen: een paneel dat zonnewarmte benut om water op te warmen en een opslagvat voor het verwarmd water. Het is dus een totaal andere technologie dan fotovoltaïsche zonnecellen, waarbij zonlicht elektriciteit opwekt. De zonneboiler werkt efficiënter dan zonnecellen en verlaagt je energiefactuur drastisch. Je gebruikt hem zowel voor sanitair warm water als voor de verwarming van je woning.