Skip to main content

Welk ventilatiesysteem is het meest geschikt voor de badkamer?

Stomende douchescenes spreken tot de verbeelding in films. In je eigen badkamer leidt stoom vaak tot ongemakken, zoals condens op je ramen, muren en plafonds. Na een tijdje volgen er onfrisse geurtjes, nog later schimmels. Zorg dus voor voldoende ventilatie in je badkamer.

Natuurlijke ventilatie van je badkamer

Meestal is je badkamer niet zo groot. Tegelijk kamp je er met grote temperatuur- en vochtigheidsverschillen. Die combinatie zorgt voor een te vochtig binnenklimaat dat smeekt om een goed ventilatiesysteem.

Vergis je niet: de badkamerdeur even openzetten helpt niet: je woonkamer of slaapkamer krijgt zo een grote hoeveelheid vocht te verwerken. De vloer- en muurbedekking is daar helemaal niet op voorzien en je creëert op lange termijn ook in die kamers een ongezond leefklimaat.

Goede isolatie vraagt sterke ventilatie

Een goed geïsoleerde woning is goed voor het milieu en voor je energiefactuur maar belet natuurlijke ventilatie. Daarom hebben nieuwe ramen standaard een ventilatierooster. Zet dat open na de douche, zodat er natuurlijke luchtcirculatie ontstaat. Let wel: via dit rooster wordt de binnenlucht niet erg snel afgevoerd. De vochtige lucht blijft dus nog een tijdje circuleren.

Je badkamer automatisch ventileren

Om je badkamer efficiënt te verluchten, heb je meer nodig dan een ventilatierooster. Een eenvoudig ventilatiesysteem vind je in elke doe-het-zelfzaak. Je koppelt het aan de lichtschakelaar zodat het start als je je lamp aanknipt. Dit mechanisme voert vochtige binnenlucht af naar buiten, zodat het risico op condensvorming verlaagt. Men spreekt dan van ‘ventilatiesysteem C’.

Een goed geïntegreerd ventilatiesysteem

Bij nieuwbouwwoningen zie je in elke ruimte een ventilatierooster. Een centrale eenheid zorgt voor dubbele ventilatie: afvoer van onzuivere, opgewarmde binnenlucht en aanvoer van frisse buitenlucht. Dat systeem is ideaal voor al je leefruimtes en ook om de afzuiging in je badkamer te optimaliseren. Dit is ‘ventilatiesysteem D’.

Een ventilatiesysteem per kamer

Ook bij renovatieprojecten is luchtkwaliteit een aandachtspunt. Je kan het dubbele ventilatiesysteem ook per kamer organiseren. Je vindt zelfs systemen die niet alleen de vochtbalans maar ook de algemene luchtkwaliteit bewaken en instaan voor verwarming van je ruimte. Als je last hebt van allergieën, sigaretten- en kookgeurtjes is dat een uitstekende oplossing.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !