
Je woning is de plek waar je je veilig voelt. Toch zien we vaak een belangrijk veiligheidselement over het hoofd: de luchtkwaliteit. Verontreinigde lucht in huis beïnvloedt je humeur en zelfs je gezondheid. En in onze hypergeïsoleerde huizen kan die slechte lucht niet ontsnappen. De vraag dringt zich dus op: hoe verbeter je de luchtkwaliteit in huis?
Een bepalende factor voor de luchtkwaliteit in huis: vocht
Koken, zweten, een warm bad of stomende douche nemen: ze verhogen de luchtvochtigheid in huis. Je kunt ze meten met een hygrometer. Een te hoge luchtvochtigheid is de ideale voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en zelfs huiszwam. Ook te droge lucht in huis heeft effect op je ademhaling en veroorzaakt weleens hoofdpijn.
Voorkomen is beter dan genezen
Chemische stoffen ben je liever kwijt dan rijk. Sommige chemicaliën in schoonmaakproducten, verf of geurige luchtverfrissers blijven in de lucht hangen. Koolmonoxide, fijn stof en allergenen zoals pollen zweven rond in je woning. Die komen onvermijdelijk voort uit slecht onderhouden toestellen, het verkeer, planten en bomen. Nummer 1 op de lijst is natuurlijk tabaksrook; dat zal je niet verbazen. Weet dus wat slecht voor je is, en verander desnoods je gewoontes.
Tijdelijke maatregelen
Je raam openzetten is de klassieke truc voor snelle verluchting. Met 2 open ramen creeër je een luchtstroom door je huis (‘tocht’). Vergis je niet: je verplaatst lucht, maar verbetert daarmee nauwelijks de luchtvochtigheid of luchtkwaliteit. Het risico op schimmels in kleine hoekjes blijft groot. Maak er een gewoonte van elke dag je slaapkamer en badkamer kort te verluchten.
Duurzame, groene beslissingen
Planten in huis zijn mooi en sommige planten zuiverenlucht, al mag je de kracht van onze groene vrienden niet overschatten. Ga voor groene technologie: een nieuwe verwarmingsketel is zuiniger, efficiënter en zorgt voor minder uitstoot in huis.
Controleer regelmatig de luchtkwaliteit in huis
Luchtkwaliteit meten is specialistenwerk. Wat jij wel kan doen: onderhoud je toestellen goed. Reinig en vervang filters in je dampkap, stof ventilatoren af aan binnen- en buitenkant, laat je verwarmingsketel tijdig nakijken door een specialist. Investeringen in goede toestellen lonen enkel als die toestellen optimaal functioneren.
Kies voor structurele oplossingen
Koppel luchtzuivering aan optimale luchtvochtigheid met een luchtreiniger. Daarmee verminder je drastisch de negatieve effecten van slechte binnenlucht én verwijder je storende factoren zoals slechte geurtjes, bacteriën en pollen. Met gesofisticeerde technologie en gecombineerde filters houdt een luchtreiniger je binnenklimaat leefbaar.