Skip to main content

4 tips voor een gezond binnenklimaat

Aangezien we dagelijks heel wat uren in onze woning doorbrengen, is schone lucht binnenshuis erg belangrijk. Nochtans is de luchtkwaliteit binnen vaak een stuk slechter dan buiten. Wat kun je doen om een gezond binnenklimaat te creëren?

Het belang van een gezond binnenklimaat

Er zijn heel wat schadelijke stoffen die de lucht in je woning kunnen verontreinigen. Het gaat dan onder meer over:

  • te veel CO2
  • schimmels
  • huisstofmijten
  • allergenen van dieren
  • sigarettenrook
  • organische verbindingen die ontstaan bij onvolledige verbranding van organisch materiaal
  • vluchtige organische stoffen (VOS) uit bepaalde soorten verf, vernis of lijm
  • ...

Deze boosdoeners kunnen erg nadelig zijn voor je gezondheid. In een slecht binnenklimaat krijg je dan ook snel last van hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie aan je ogen en luchtwegen. Heb je te kampen met deze gezondheidsproblemen, dan moet je ingrijpen om de luchtkwaliteit te herstellen.

De oplossingen

Een gezond binnenklimaat creëren, kan op verschillende manieren. We geven je er vier.

1. Maak regelmatig je huis schoon

Een voor de hand liggende oplossing ... Als je regelmatig schoonmaakt, vermijd je dat het stof ophoopt en verminder je het risico op geïrriteerde luchtwegen. Vergeet ook niet om regelmatig je lakens, kussens en dekens te verversen. Op die manier verwijder je de restanten van huisstofmijt.

2. Ventileer voldoende!

Ongetwijfeld de belangrijkste tip: zorg voor een efficiënte ventilatie. Je kunt natuurlijk je vensters dagelijks een tijdje openzetten (natuurlijke ventilatie), maar dan verlies je ook heel wat warmte.

In moderne huizen die voldoen aan heel strikte isolatie- en dichtingsnormen is het efficiënter om te kiezen voor een intelligent ventilatiesysteem. Je hebt de keuze tussen ventilatiesysteem C en ventilatiesysteem D. Goed nieuws: zo’n ventilatiesysteem kun je makkelijk combineren met een zuinige verwarming.

3. Gebruik een luchtreiniger

Een luchtreiniger is een elektrisch toestel dat een grote hoeveelheid geladen deeltjes – ionen – op de schadelijke stoffen afstuurt, waardoor deze uiteenvallen in proteïnen die vervolgens vernietigd worden door oxidatie. Zo’n luchtreiniger is een schone en efficiënte oplossing om je binnenklimaat te verbeteren.

4. Pak de bron van de vervuiling aan

Soms liggen bepaalde materialen in je woning aan de oorzaak van het probleem. Misschien heb je wel een vloer waaruit ftalaten (weekmakers voor pvc) of vluchtige organische stoffen vrijkomen? Die vormen een groot gezondheidsrisico. Zorg er altijd voor dat je materialen kiest die beantwoorden aan de Europese kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !