Skip to main content

Een luchtreiniger kopen: waarop moet je zeker letten?

Een gezond binnenklimaat is geen overbodige luxe, en al zeker als je last hebt van hooikoorts of herfstallergie. Ventileren doen we tegenwoordig meestal wel goed, maar daarmee krijg je nog geen zuivere lucht. Daarom laten almaar meer mensen een luchtreiniger installeren in hun woning. Maar natuurlijk is het ene toestel het andere niet. Waarop moet je zeker letten wanneer je een luchtreiniger koopt? Volg even mee.

 

1. Luchtdebiet - CADR

 

Hoe groter de ruimte waarin je de lucht wil zuiveren, hoe meer luchtdebiet  je luchtreiniger nodig heeft om een goede luchtzuivering te bereiken.   Een eerste maatstaf is de hoeveelheid lucht dat een luchtreiniger kan zuiveren, dit wordt uitgedrukt als Clean Air Delivery Rate (CADR) in m³/uur.   Om een goed zuiverings effect te bereiken moet de CADR waarde minstens gelijk zijn aan 2 maal het volume van de kamer.  voorbeeld: de kamer meet 3 x 4 x 2,5m , en heeft dus een volume van 30m³ : de luchtreiniger zal een minimum een CADR waarde van 60 m³/h nodig hebben om doeltreffend te zijn in deze kamer.  Onze experten berekenen met plezier – en volledig vrijblijvend – welke CADR jouw luchtreiniger moet hebben.

 

2. Filtertechnologie

 

Een goede luchtreiniger filtert niet alleen geuren maar ook allergenen, bacteriën en virussen uit de lucht. Je kunt een luchtreiniger kopen die met slechts één filtertechnologie werkt, maar de beste op de markt gebruiken verschillende technologieën tesamen. De luchtreinigers van Daikin hebben een optimaal zuiverend effect doordat ze maar liefst vier filtertechnologieën combineren:

  • Streamertechnologie, die zelfs 99,9% van het coronavirus inactief maakt

  • HEPA-filter, die de lucht voor 99,99% zuivert van onder meer pollen en uitwerpselen van huisstofmijt

  • ontgeuringsfilter

  • plasma-ionisator om onder meer schimmels in de lucht afbreken

 

3. Luchtbevochtiging:

 

Naast het zuiveren van lucht, bevatten sommige luchtreinigers ook een bevochtigingsfunctie.  

Dit is vooral interessant tijdens de wintermaanden, waar de binnenlucht zeer droog kan worden, wat een oncomfortabel gevoel geeft (droge huid, lippen, lenzen, statische elektriciteit enz..).  Verder leidt droge lucht tot verminderde werking van onze slijmvliezen, waardoor we bevattelijker worden voor luchtinfecties zoals verkoudheden, griep, Covid etc…

De Daikin MCK55W- en MCK70YV-luchtreinigers hebben ook een luchtbevochtigingsfunctie.

 

4. Geluid

 

Hoeveel geluid je precies mag verwachten, moet de fabrikant verplicht melden in decibel (dB). Hou er rekening mee, zeker als je van plan bent om een luchtreiniger te kopen voor in je slaapkamer. Fijn om te weten: de luchtreinigers van Daikin zijn bekend om hun stille werking. Met een geluidsniveau van amper 19 dB zuiveren ze de lucht terwijl je er niets of amper iets van merkt.

 

5. Energieverbruik

 

Let ook goed op het energieverbruik, want daardoor komt een goedkope luchtreiniger op het einde van de rit mogelijk veel duurder uit dan je had gedacht. Wist je dat de luchtreinigers van Daikin de meest energie-efficiënte luchtreinigers op de markt zijn? Ze zijn uitgerust met slimme sensoren, waardoor ze alleen in werking treden wanneer het nodig is. 

 

6. Aankoopprijs en gebruikskosten 

 

Een luchtreiniger kost meer dan de aankoopprijs. Naast het energieverbruik komen er namelijk ook andere lopende kosten bij kijken. Bij de meeste luchtreinigers moet je de filters bijvoorbeeld regelmatig vervangen (typisch éénmaal per jaar), terwijl andere wasbare filters hebben. Daikin is trouwens de enige fabrikant met HEPA-filters die je slechts om de tien jaar moet vervangen, wat een serieuze kostenbesparing oplevert over de levensduur van het toestel.

Welke luchtreiniger kopen voor jouw woning? En waar?
Benieuwd welke luchtreiniger je het best in huis haalt? Aarzel niet om contact op te nemen of stel je vraag meteen aan een Daikin-dealer in je buurt. 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !