
Je ventileert omdat je huis dan frisser ruikt?
Ook jij zal ongetwijfeld wel regelmatig je huis verluchten. Af en toe de ramen openzetten, brengt extra zuurstof in huis waardoor je je beter kan concentreren en de ruimtes ruiken nadien altijd heerlijk fris. Toch zijn dat niet de enige redenen waarom je best nu en dan eens aan natuurlijke ventilatie denkt.
Ventileren is erg belangrijk voor je gezondheid en net daarom denk je best ook even grondig na hoe je ventileert. Natuurlijke ventilatie is wel interessant om een gezond binnenklimaat te creëren, maar lang niet voldoende!
Wat verstaan we precies onder natuurlijke ventilatie?
Verse buitenlucht aantrekken en vervuilde lucht afvoeren op een natuurlijke wijze, dat is in grote lijnen wat natuurlijke ventilatie inhoudt. Door ramen en deuren te openen of via ventilatieroosters n de muren of het buitenschrijnwerk kan verse lucht de woning bereiken en verlaten. Die luchtverplaatsing gebeurt automatisch dankzij de verschillen in luchtdruk binnen en buiten de woning net zoals dat bij een schouw gebeurt.
De voordelen
Van alle ventilatiesystemen is natuurlijke ventilatie de goedkoopste oplossing. Ramen en deuren openen zorgt reeds voor enige verluchting, maar je kan ook kiezen voor het ietwat doeltreffendere natuurlijke ventilatiesysteem van het type A. In dit geval worden ventilatieroosters doorheen de hele woning geplaatst. Die kunnen in de muren ingewerkt worden, maar evengoed in de raamkozijnen. Deze roosters kan je manueel openen en sluiten, maar dat hoeft doorgaans niet. Ventilatieroosters laten plaatsen, is een relatief eenvoudige ingreep waarvoor de kostprijs best meevalt. Geen complex renovatieproject dus.
In tegenstelling tot andere mechanische en elektrisch gestuurde ventilatiesystemen heb je geen apart leidingwerk of elektriciteit nodig om de ventilatie te regelen. Natuurlijke ventilatie is dus niet alleen prijsgunstig, maar ook milieuvriendelijk.
En toch is een alternatieve, slimme ventilatie installeren zeker het overwegen waard.
De nadelen
Niet voldoende doeltreffend om alle gezondheidsrisico’s uit te sluiten
Koolzuurgas, sigarettenrook en bacteriën in de lucht moeten snel en efficiënt verwijderd worden, maar snel en efficiënt kan je natuurlijke ventilatie niet echt noemen. Als het volledig windstil is bijvoorbeeld, is er quasi geen luchtcirculatie in de woning.
Warme en vochtige lucht zal afkoelen naarmate de buitenmuur benaderd wordt en condensatie vormen. Vochtige muren vormen de gedroomde leefomgeving voor gevaarlijke schimmels.
Als het buiten erg koud of regenachtig is, heb je vast geen zin om je ramen open te zetten. Een koud en vochtig huis is niet bepaald comfortabel en ook niet interessant als je lichaam al tegen een verkoudheid vecht.
Overige nadelen op een rijtje
● Overmatige ventilatie kan een teveel aan koude en vochtige lucht binnenlaten en zo een onaangenaam binnenklimaat creëren.
● De aangevoerde lucht is doorgaans kouder dan die in huis waardoor je extra moet verwarmen. Dat warmteverlies is nadelig voor het milieu en voor je portemonnee.
● De keuze voor natuurlijke ventilatie is ook niet zo interessant voor de EPB-waarde van je woning en bijgevolg de herverkoopwaarde.
● Kies je voor ventilatie met roosters (A ventilatie) dan kijk je best even na of die ook bij de esthetiek van je huis passen, akoestisch isoleren, inbraakwerend zijn en automatisch sluiten bij stormweer.
Niet alleen frisse lucht, maar ook stof en vuil bereikt je woning.
De oplossing
Welk type ventilatiesysteem je best kiest, hangt af van verschillende factoren en dus laat je je best adviseren door een ervaren vakman. Een kijkje nemen bij de Daikin oplossingen voor luchtzuivering is ook geen slecht idee.