Skip to main content

Een overzicht van de premies voor renovatie en nieuwbouw

Anno 2018 is duurzaam bouwen en verbouwen een must. Er bestaan dan ook allerlei financiële tegemoetkomingen voor. Een overzicht. 

Een overzicht van premies voor renovatie en nieuwbouw

renovatie nieuwbouw premies

Anno 2018 zijn duurzaam en ecologisch (ver)bouwen nog steeds een must. Uit een bevraging van het Vlaams Energieagentschap blijkt immers dat zes op de tien woningen onvoldoende scoren op het vlak van energieprestaties. Om de ambitie van het renovatiepact waar te maken, namelijk dat elk huis in 2050 even energiezuinig is als een energetisch performante nieuwbouw van vandaag, is er dus nog wat werk aan de winkel. Ga jij binnenkort bouwen of renoveren? Dan lijsten we graag alle beschikbare financiële middelen op, van renovatiepremies tot een voordelige energielening.

Specifieke energiepremies voor renovaties

Tegenwoordig spreken we steeds vaker van BENOveren, of nóg beter renoveren, met een zo duurzaam mogelijke woning als resultaat. Om zoveel mogelijk verbouwers te stimuleren om te investeren in isolatie, duurzame verwarming en hernieuwbare energiebronnen zijn er anno 2018 verschillende energiepremies beschikbaar. Opgelet: de meeste premies gelden enkel wanneer de werken door een gecertificeerd aannemer uitgevoerd worden.

  • Premie voor dakisolatie: 6 euro/m² (of 3 euro/m² als je de isolatie zelf doet). De isolatiewaarde moet minstens 4,5 m²K/W bedragen. Als je bedenkt dat alle daken tegen 2020 goed geïsoleerd moeten zijn, maak je hier maar beter snel werk van. In 2019 daalt de premie naar 4 euro/m² (of 2 euro/m² als je het zelf doet).
  • Premie voor spouwmuurisolatie: 5 euro/m².
  • Premie voor de na-isolatie van een buitenmuur aan de buitenzijde: 15 euro/m². De isolatiewaarde moet minstens 2,0m²K/W bedragen.
  • Premie voor muurisolatie aan de binnenzijde: 15 euro/m². De isolatiewaarde moet minstens 2,0 m²K/W bedragen.
  • Premie voor vloerisolatie op de volle grond of voor de isolatie van het plafond van een kelder: 6 euro/m². De isolatiewaarde moet minstens 2,0 m²K/W bedragen.
  • Premie voor beglazing: 10 euro/m² voor glas met een U-waarde van maximaal 1,1 W/m²K.
  • Premie voor een zonneboiler: 550 euro/m² (375 euro/m² vanaf 2019), maximaal 2.750 euro (1.875 euro vanaf 2019) en maximaal 40% van de factuur.
  • Premie voor een warmtepomp: afhankelijk van het type variëren de premies van 300 tot 4.000 euro, en zijn ze steeds begrensd tot 40% van de factuur.

Voor het overzicht van de meest recente energiepremies raadpleeg je best de officiële site van de Vlaamse overheid.

Totaalrenovatiebonus, burenpremie, renovatiepremie en verbeteringspremie Vlaamse overheid

Omdat het milieuvriendelijker is om meer dan één ingreep uit te voeren, bestaat er zoiets als de totaalrenovatiebonus. Als je drie (of meer) ingrepen uitvoert binnen de vijf jaar, krijg je een bijkomende bonus van 1.250 euro (of meer, tot maximaal 2.250 euro). Daarnaast is het voordeliger als meerdere gezinnen hun huis renoveren. Als je met minstens negen anderen uit je buurt een BENOvatie aanpakt, heb je daarom recht op de zogenaamde burenpremie. Wie een lager inkomen heeft of zijn woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor, komt dan weer in aanmerking voor een renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Voor meer info kun je terecht bij Wonen Vlaanderen. Naast de bovenstaande premies is er nog een Vlaamse verbeteringspremie. Die geldt specifiek voor woningen van 25 jaar of ouder. Bovendien kennen bepaalde gemeentes zelf nog premies toe. De handige premiezoeker bezorgt je snel een overzicht.

Zijn er ook premies voor nieuwbouw?

Nieuwbouwaanvragen mogen sinds 2018 slechts een E-peil van 40 hebben. Daarom wordt verwacht dat je huis al aan de voorwaarden voldoet die je bij de renovatiepremies terugvindt. Maar is je woning veel zuiniger, dan geniet je wel korting op de onroerende voorheffing. Bij bouwaanvragen krijg je 50% korting bij een E-peil van maximum 30 en 100% korting bij een E-peil van 20 of minder. Die korting is vijf jaar geldig. Als je bovendien bedenkt dat je vanaf 2021 enkel nog BEN-woningen mag bouwen, is je E-peil zo laag mogelijk houden alleen maar een dubbele win!

Energielening voor renovatie en BEN-woningen

Als je gemeente een energiehuis heeft, kun je voor energiebesparende werken een voordelige lening tot 15.000 euro afsluiten. Afhankelijk van je eigen situatie betaal je dan 0%, 1% of 2% interest.

Let op: Dit artikel is gebaseerd op de gegevens die bekend waren op 31/07/2018. Daikin is niet verantwoordelijk indien deze informatie wijzigt. Voor het overzicht van de meest recente energiepremies raadpleeg je best de officiële site van de Vlaamse overheid.

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

28 september2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !