


De warmtepomp als verwarmingssysteem in nieuwbouwwoningen is stilaan gemeengoed. Dit door de combinatie van de goede isolatiegraad van nieuwe woningen en de nood aan gebruik van hernieuwbare energie. Warmtepompen halen immers het grootste deel van hun warmte uit hernieuwbare energiebronnen zoals de buitenlucht of de grond.
Ook bij renovatieprojecten of bij de vervanging van traditionele verwarmingssystemen op brandstof is het potentieel van een warmtepomp enorm en heb je baat bij de voordelen ervan.
De warmtepomp: voor een duurzame toekomst
Het onderzoek naar milieuschadekosten van verschillende technologieën voor woningverwarming (www.milieurapport.be) dat de VMM – de Vlaamse Milieu Maatschappij – onlangs uitvoerde bevestigt de sterke positie van de warmtepomp.
De warmtepomp is een voor de hand liggende oplossing om de klimaatdoelstellingen binnen het segment ‘woningverwarming’ te behalen. De warmtepomp stoot immers geen CO2 en fijnstof uit. Enkel de indirecte uitstoot (emissie) voor de productie van elektriciteit die nodig is om de warmtepomp aan te drijven zijn zichtbaar in de resultaten.
Het kiezen voor een warmtepomp in plaats van een traditioneel verwarmingssysteem is dan ook een slimme zet, of je nu bouwt of verbouwt.
Maar eerst… isoleren!
Bij een woningrenovatie of de vervanging van de verwarmingsketel dient de focus eerst en vooral te liggen op het maximaal isoleren van de woning. Niet enkel om te voldoen aan de strenge isolatienormen, maar ook om nadien zo energiezuinig mogelijk te verwarmen.
Door een goede isolatie daalt de warmtebehoefte namelijk sterk. De warmte in het huis vindt geen weg meer naar buiten en dus blijft het binnen langer warm. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer hoeft te verwarmen met hoge temperaturen (denk aan de klassieke hoge temperatuur radiatoren), maar dat je voldoende hebt aan afgiftesystemen met een lage watertemperatuur zoals vloerverwarming of convectoren om op een energiezuinigere manier aan je verwarmingsbehoeften te voldoen.
Een warmtepomp, goed voor je verbruik én het milieu
Combineer je lage temperatuur afgiftesystemen met een warmtepomp, dan daalt het verbruik nog verder en heb je één van de milieuvriendelijkste verwarmingsmethoden.
Ook lucht/lucht warmtepompen, airco’s in de volksmond, worden steeds populairder. Ze koelen én verwarmen snel en efficiënt de woning. Ideaal voor bijvoorbeeld slaapkamers of je homeoffice.
Nog een stapje verder? Sluit je warmtepomp aan op zonnepanelen (PV-panelen) voor een verdere vermindering van de werkingskost van de warmtepomp en een groenere, energievriendelijke woning.
Premies
Installeer je een warmtepomp, dan kan je daarvoor bij een premie aanvragen. Het premiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp en de regio.
Meer info per regio vind je hier:
https://www.premiezoeker.be/
https://energie.wallonie.be
https://leefmilieu.brussels/
-
Lkjds fPDF | 146.98KB