Skip to main content

Conversie van een oud R-22 systeem

Een primeur in Duitsland voor de Daikin VRV 5 S-serie met R-32 koelmiddel bij Abele Optik.

Abele Optik met een VRV 5 S-serie module

Het filiaal van Abele Optik in de Kaiserstraße in Lampertheim tussen Mannheim en Worms is één van de eerste bedrijven in Duitsland die gebruik maakt van de nieuwe VRV 5 S-serie van Daikin met koelmiddel R-32 met een lagere GWP. Daikin’s geavanceerde VRV 5 systeem onderscheidt zich niet alleen door het discrete en plaatsbesparende design, maar ook door de geïntegreerde technologieën die een hoge mate van flexibiliteit in de airconditioning van ruimtes van meer dan 10 m2 mogelijk maken.

Abele Optik is één van de grootste opticiens in Duitsland, met 76 vestigingen over het hele land. Het bedrijf werkt al vele jaren samen met Daikin. In het kader van een modernisering plant het bedrijf om zoveel mogelijk vestigingen uit te rusten met het Daikin VRV 5 systeem.

Het team van Abele Optik in Lampertheim adviseert zijn klanten al sinds 1997 over alle aspecten van een “goed zicht”. Deskundige medewerkers nemen alle tijd om klanten optimaal advies te geven, of het nu gaat om een bril, zonnebril of contactlenzen. Een innovatieve warmtepomp-technologie zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, waardoor klanten zich comfortabel voelen tijdens hun bezoek aan de winkel. De winkel is gevestigd in een oud gebouw dat dateert uit de naoorlogse periode. Het bestaat uit een verkoopruimte van ongeveer 200 m2, personeelsruimtes en een atelier.

Innovatieve warmtepomp-technologie na modernisering

Abele Optik interieur

Het oude airconditioningsysteem bestond uit twee 6 kW Daikin single-split systemen met plafondgemonteerde cassettes uit 1998. Een defect in het oude systeem was de ideale gelegenheid om het systeem up to date te brengen, zegt Nicolas Abele-Schraut, directeur en eigenaar van de keten van opticiens.

“Aangezien we in de nabije toekomst onze vestigingen willen renoveren en moderniseren, was het belangrijk voor ons om nu te kunnen vertrouwen op een duurzame en milieuvriendelijke airconditioning-technologie”, aldus Klaus Treutlein, die verantwoordelijk is voor het interieurontwerp bij Abele Optik.

“Ten eerste is een sterk verhoogde efficiëntie van cruciaal belang voor ons, en ten tweede moet de gebruikte technologie naadloos aansluiten op ons nieuw winkelconcept.”

Met een duurzame airconditioning-technologie wil Abele Optik niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Het is ook belangrijk dat het systeem kan worden uitgebreid, in overeenstemming met het aanstaande renovatieprogramma. De winkel ligt middenin de stad, en daarom is het belangrijk om het geluidsniveau laag te houden.

Daarnaast verwacht men bij Abele Optik een hoog niveau van bedrijfszekerheid, iets waar het bedrijf aan gewend is geraakt tijdens de jarenlange samenwerking met Daikin en het bedrijf Kälte- und Klimatechnik Groß GmbH uit Rödelsee in de buurt van Würzburg. Het bedrijf Groß verzorgt al meer dan 20 jaar het onderhoud van alle Abele Optik vestigingen in heel Duitsland.

Vervangen van R-22 warmtepompen

Net zoals bij Abele Optik gebruiken de meeste bestaande systemen die meer dan 20 jaar oud zijn nog steeds het R-22 koelmiddel. Vanwege het schadelijke effect op de ozonlaag wordt het gebruik van R-22 koelmiddel voor nieuwe systemen niet langer toegestaan. Sinds 2015 zijn reparaties aan het koelcircuit of navullen van het systeem ook verboden door de EU-wetgeving. Om ongeplande stilstanden van het systeem te voorkomen, is een proactieve vervanging van het systeem de optimale oplossing. Bovendien zal uw energierekening meer dan 50% lager zijn!

Een primeur in Duitsland voor de Daikin VRV 5 met R-32 koelmiddel

Een andere belangrijke factor voor de keuze van de VRV 5 was het compacte ontwerp, omdat de buitenunit wegens plaatsgebrek moest worden geïnstalleerd op de winkeloverkapping. Om niet in het zicht te komen van het grote venster op de verdieping boven de winkel, mocht de unit maximaal één meter hoog zijn. Er werd besloten om de nieuwe compacte Daikin Mini VRV R-32 buitenunit te installeren (H x B x D: 870 x 1100 x 460 mm), in combinatie met twee Daikin Roundflow plafondonderbouwmodellen voor de airconditioning in de verkoopruimte.

De VRV 5 wordt gebruikt als enige bron van verwarming en voor de airconditioning in de verkoopruimtes. In november 2020 was Abele Optik in Lampertheim de eerste klant in Duitsland die een nieuwe VRV 5 installeerde. Het nieuwe systeem heeft momenteel een vermogen van iets minder dan 13 kW, maar het is de bedoeling dat het systeem een upgrade krijgt bij de geplande renovatie. De nieuwe VRV 5 S-serie staat garant voor vergelijkbare systeemprestaties, maar biedt tegelijkertijd een vermindering van het geluidsdrukniveau en een efficiëntie die tot 12 % groter is in vergelijking met gelijkaardige R-410A systemen die momenteel beschikbaar zijn - en 50 % hoger dan het vorige R-22 systeem.

Betrouwbaar dankzij Shîrudo-technologie

Dankzij de Shîrudo-technologie zijn alle vereiste maatregelen om het R-32 A2L koelmiddel te gebruiken al in de fabriek geïntegreerd, waardoor het systeem de flexibiliteit heeft om airconditioning te kunnen leveren in kleinere ruimtes, zonder dat extra maatregelen ter plekke nodig zijn.

Die maatregelen omvatten leksensoren die zijn gemonteerd in de binnenunits en die, in het onwaarschijnlijke geval van een koelmiddellek, het lek onmiddellijk detecteren. De Madoka afstandsbediening activeert in dat geval onmiddellijk een optisch en akoestisch alarm, om personen die in de ruimte aanwezig zijn te waarschuwen. Bovendien wordt een automatische recuperatie van het koelmiddel gestart, om het veilig te isoleren. De werking van het systeem kan pas worden hervat nadat het lek door gespecialiseerd personeel is verholpen.

Deze veiligheidsmaatregelen zijn in overeenstemming met IEC 60335-2-40 (ed. 6), en staan garant voor een hoge mate van flexibiliteit voor gebouwen met airconditioningsystemen met R-32. Voor een typische installatie met 6,4 kg koelmiddel kan het VRV 5 systeem airconditioning leveren voor ruimtes van slechts 10 m². Zonder deze in de fabriek geïntegreerde maatregelen zou de minimale grootte van de ruimte 26,5 m2 zijn! Daikin biedt daarom een unieke oplossing aan alle klanten met kleinere commerciële ruimtes die op zoek zijn naar een allround systeem zonder zorgen.

Koelmiddel met een lagere GWP en lagere CO₂-emissies

De VRV 5 van Daikin werd speciaal ontwikkeld voor gebruik met R-32 koelmiddel. Het systeem is het summum van betrouwbare technologie en ecologische duurzaamheid. Het R-32 koelmiddel heeft een aardopwarmingspotentieel (Global Warming Potential - GWP) van 675 met een broeikaspotentieel dat 68% lager is dan het in de handel verkrijgbare R-410A koelmiddel, met een GWP van 2088. Andere milieuvriendelijke voordelen van R-32 zijn een 10% kleinere vulling en het feit dat het, als puur koelmiddel, zonder problemen kan worden gehanteerd en gerecycleerd.

Bovendien is het systeem 12% efficiënter dan de vorige generatie, waardoor indirecte Co2-emissies worden verminderd.

Het VRV 5 systeem van Daikin voldoet volledig aan de verwachtingen die Abele Optik koesterde van een duurzaam, toekomstgericht en efficiënt airconditioningsysteem. Met deze serie bevestigt Daikin ook haar missie om een duurzame toekomst te creëren door de milieu-impact van het energieverbruik van het systeem en de koelmiddelen te verminderen.

Klanten kunnen een duurzame oplossing kiezen uit het volledige gamma commerciële producten van Daikin, door producten te selecteren met het koelmiddel R-32 met een lagere GWP, of door 'L∞P by Daikin' producten te kiezen, die het kringloopeconomie-programma van Daikin voor koelmiddelen ondersteunen door gerecupereerd koelmiddel in nieuwe units te gebruiken.

Kom meer te weten op https://www.daikin.eu/vrv5

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !