Skip to main content

Waar moet u rekening mee houden bij de keuze van een warmtepomp voor een residentieel gebouw

Nu de samenleving zich steeds meer bewust wordt van de milieu-impact van verwarmingsoplossingen, wordt het positieve effect van de overschakeling van traditionele verwarmingstechnologieën op warmtepompen gezien als een stap in de goede richting.

Volgens de European Heat Pump Association (EPHA) is de verwarmings- en koelingssector verantwoordelijk voor 51% van de eindvraag naar energie in Europa, en voor 27% van de CO2-emissies (https://bit.ly/3NFGk0r). Dat betekent dat het praktisch onmogelijk is om na te denken over het minimaliseren van onze milieu-impact zonder verwarming en koeling koolstofvrij te maken.

De laatste jaren hebben warmtepompen aan belang gewonnen als een manier om de bouwsector koolstofvrij te maken. Warmtepompen kunnen zorgen voor verwarming, koeling en warm water, en zijn geschikt voor commerciële ruimtes en residentiële gebouwen, zowel eengezins- als meergezinswoningen. Ze kunnen worden gebruikt voor nieuwe gebouwen en renovaties.

Dit is uiterst belangrijk aangezien de verwarmingssystemen in de meeste stedelijke gebouwen afhankelijk zijn van verwarmingsketels op fossiele brandstoffen, die aardgas en olie gebruiken. Dit betekent dat verwarming en warm water verantwoordelijk zijn voor een enorm percentage van de totale uitstoot van broeikasgassen in onze steden. Door te kiezen voor warmtepompen in plaats van traditionele verwarmingssystemen zal deze trend naar verwachting geleidelijk veranderen.

Voldoen aan de behoeften van het gebouw en tegelijkertijd de energie-efficiëntie verbeteren

Of het nu gaat om een nieuw gebouw of een renovatie, residentiële gebouwen hebben een systeem nodig dat het comfort van de bewoners garandeert door verwarming of koeling, naargelang van het seizoen, en sanitair warm water te leveren, en dat bovendien milieuvriendelijk en energie-efficiënt is. Het systeem moet ook:

· De juiste capaciteit hebben voor de grootte van het gebouw.

· Rekening houden met de beperkingen qua grootte die bij een klein residentieel gebouw aanwezig kunnen zijn.

· Eenvoudig kunnen aangepast worden aan de reële vereisten van het gebouw op verschillende tijdstippen van de dag of het jaar.

Lage gecombineerde CO2-uitstoot

Om ervoor te zorgen dat een systeem een maximaal effect heeft op het koolstofvrij maken van verwarming en koeling in onze huizen, is het van groot belang om een warmtepomp te kiezen die zo energiezuinig mogelijk is en een koelmiddel met een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) gebruikt. Dit betekent dat het systeem een lage indirecte CO2-uitstoot kan garanderen door zowel een laag energieverbruik als een koelmiddel met een lage GWP.

De oplossing is een nieuwe generatie warmtepompen die gebruik maakt van R-32 koelmiddel. Dit koelmiddel transporteert warmte uiterst efficiënt en kan het elektriciteitsverbruik aanzienlijk verminderen in vergelijking met traditionele koelmiddelen. De seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding (SEER) van units met R-32 koelmiddel is hoger dan die met conventionele koelmiddelen (R-410A), met een lager piekverbruik van energie.

R-32 heeft ook geen ozonafbrekend vermogen (ODP), terwijl het GWP 675 bedraagt. R-32 kan de koelmiddelvulling met 30% verminderen, in vergelijking met traditionele koelmiddelen als R-410A. Dit resulteert in een vermindering van de CO2-uitstoot tot 76% in vergelijking met conventionele technologie die bijvoorbeeld op R-410A werkt.

Recuperatie is een ander belangrijk aspect. Aangezien R-32 geen blend van koelmiddelen is, kan het gemakkelijk worden gerecupereerd, bijvoorbeeld tijdens onderhoudswerkzaamheden, alvorens opnieuw te worden gebruikt. Dit maakt het een nog milieuvriendelijker oplossing.

Op het dak van de CI Factory bevinden zich niet enkel de eerder genoemde fotovoltaïsche installaties, maar ook vier Daikin luchtgekoelde koelaggregaten die speciaal zijn ontworpen voor "groene" bouwarchitectuur. Elk aggregaat heeft een vermogen van 820 kW in cascade, wat zorgt voor een efficiënte airconditioning voor de logistieke en productieprocessen. © DAIKIN

Compacte voetafdruk

De voetafdruk is een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden. In kleine residentiële gebouwen is gewoonlijk slechts een zeer kleine ruimte aanwezig voor HVAC-apparatuur, vooral als het project een renovatie van het gebouw is. Dit betekent dat het belangrijk is om een warmtepomp te kiezen die alle benodigde capaciteit en energie-efficiëntie kan bieden, terwijl de voetafdruk van de unit zo compact mogelijk wordt gehouden.

Het nieuwe R-32 kleine invertergestuurde koelaggregaat

De nieuwe serie kleine invertergestuurde koelaggregaten en warmtepompen met R-32 koelmiddel kan een uiterst waardevolle keuze zijn bij het milieuvriendelijk maken van relatief kleine residentiële gebouwen, zoals eengezins- of meergezinswoningen.

De serie kleine invertergestuurde koelaggregaten met R-32 koelmiddel bestaat uit luchtgekoelde scrollcompressor-units die, afhankelijk van de seizoensbehoeften, verwarming of koeling leveren en sanitair warm water tot 60°C. De serie kan vermogens van 16 kW tot 90 kW leveren met een uiterst compacte voetafdruk. De warmtepompversie is geschikt voor omgevingstemperaturen van -20°C tot 35°C (verwarmingsmodus).

Tot de uitstekende standaardkenmerken behoren de Daikin DC-invertergestuurde scrollcompressoren, de uiterst efficiënte Daikin DC-invertergestuurde ventilatoren met een instelbare stille modus, en een invertergestuurde pompset met uitvoeringen met lage en hoge opvoerhoogte.

Deze componenten maken van het kleine invertergestuurde koelaggregaat een volledige inverter-serie die de variatie in de belasting aanpakt om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem precies levert wat nodig is op verschillende momenten van de dag, waardoor de energie-efficiëntie van het systeem wordt verbeterd.

De serie beschikt ook over een verbeterde mogelijkheid om via het internet der dingen (IoT) verbinding te maken met het internet via een speciale mobiele configuratie-app voor een beter gebruiksgemak.

De R-32 kleine invertergestuurde koelaggregaat-serie is uiterst betrouwbaar dankzij de uitgebreide ervaring van Daikin in de ontwikkeling van R-32-technologie, die nu standaard is in de residentiële sector.

Daikin concentreert zich al op het R-32 koelmiddel sinds 2012, toen het bedrijf R-410a verving door R-32 in de meeste producten voor residentiële airconditioning. Sindsdien is Daikin zich blijven inzetten voor het gebruik van dit koelmiddel en breidt het zijn activiteiten ook uit naar toegepaste producten.

In 2018 was Daikin ook een innovatieve pionier in de industriële en commerciële sector en schreef het geschiedenis met de introductie van de eerste koelaggregaten met R-32 koelmiddel, gevolgd door vrijkoelende scroll-units in hetzelfde jaar, en de R-32 warmtepomp in 2020.

Vandaag de dag heeft Daikin het grootste aantal R-32 installaties ter wereld. Dit getuigt van de ervaring, de kennis, de kwaliteit en de betrouwbaarheid van zijn R-32 producten.

Lees hier meer over hoe Daikin de pionier in de ontwikkeling van R-32 technologie werd

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over het nieuwe Daikin R-32 kleine invertergestuurde koelaggregaat? Neem contact met ons op via het onderstaande formulier.

Verwante artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !