De ene boiler is de andere niet. Zo kan je cv-installatie bestaan uit een combiketel waarbij de boiler ingebouwd is in je cv-ketel, maar daarnaast zijn er ook installaties met losse boilers. En dan kun je nog kiezen tussen een elektrische boiler, een zonneboiler of een boiler op gas. Wat alle boilers gemeen hebben? De noodzaak aan een goed en regelmatig onderhoud. We zetten de aandachtspunten op een rij.
Altijd warm water dankzij je boiler
De boiler, ook wel warmwaterboiler genoemd, is het toestel dat instaat voor de verwarming van ons water. Tegenwoordig heb je daarbij de keuze uit een elektrische of zonneboiler, of een boiler op gas. Elke boiler heeft z’n eigen voor- en nadelen, maar allemaal vereisen ze een regelmatig onderhoud.
Kalkvorming verlaagt het rendement van je boiler. 1mm kalk betekent dat je boiler gemiddeld 10% meer energie zal verbruiken. Bij 5 mm loopt dat zelfs op tot 25%. Reden te meer dus om je boiler regelmatig te laten onderhouden. Daarnaast zorgt kalkvorming ook voor een te hoge waterdruk. De frequentie hangt sterk af van de regio waarin je woont en de kwaliteit van het water.
Voor individuele stooktoestellen zoals boilers of geisers die niet aangesloten zijn op een centraal verwarmingssysteem, is het onderhoud niet verplicht . Wél volg je het best de aanwijzingen van de fabrikant om de veiligheid en efficiënte werking te garanderen.*
De warmwaterboiler onderhouden op 3 manieren
Kalkaanslag veroorzaakt heel wat problemen. Naast rendementsverlies zorgt kalk er ook voor dat dichtingen verharden en beginnen te lekken. Daarnaast kunnen verschillende componenten kapot gaan door ophoping van kalk. Op termijn kan kalkaanslag zelfs schade berokkenen aan huishoudtoestellen zoals de vaatwasser en de wasmachine.
Bij een controle van de boiler of geiser worden onder meer de volgende punten gecontroleerd:
- staat van de weerstand
- kalkaanslag
- waterleidingen
- elektrische onderdelen
Je boiler ontkalken kan op drie verschillende manieren:
Waterverzachter
De beste manier om kalk in de boiler maar ook in de leidingen te vermijden, is het gebruik van eenwaterverzachter of -ontharder. Dit toestel, dat bij de watertoevoer geplaatst wordt, filtert het water met ionenuitwisselende harsen. De harsdeeltjes nemen de kalk op, met als resultaat veel zachter water en geen kalkvorming in de leidingen, in de boiler of in andere toestellen.
Houd er wel rekening mee dat de waterverzachter minstens één keer per jaar gedesinfecteerd moet worden om bacteriën te vermijden.
Fosfaattoevoeging
Je boiler ontkalken kan ook door fosfaat toe te voegen. Fosfaat maakt kalk los en voegt zelfs een beschermingslaag toe aan de binnenkant van de leidingen. Ook hier heb je weer drie mogelijkheden:
· kristallen fosfaat
· poeder fosfaat
· vloeibaar fosfaat
Die laatste methode is het meest geschikt voor boilers aangezien vloeibaar fosfaat niet alleen bescherming biedt tegen kalk maar ook tegen roest, en dat tot een temperatuur van 80 graden.
Ontkalken met zuur
Tot slot kan je de boiler ook ontkalken met zuur. Deze methode is de meest complexe en vereist dan ook de nodige vakkennis. Bij de reiniging wordt er een gesloten watercircuit gecreëerd waar het zuur door gepompt wordt. Dit gebeurt door een speciale pomp aan te sluiten op de koudwaterinvoer en warmwateruitvoer, waarna het zuur door het hele circuit gepompt wordt om de kalk op te lossen. Hiervoor kun je gebruikmaken van diverse soorten zuur en base zoals azijnzuur, melkzuur, sulfaminezuur en zoutzuur.
Ongeacht de gekozen methode is een vakman een vereiste. Het onderhoud van een boiler brengt namelijk diverse risico’s met zich mee en bovendien kan een slecht onderhoud lekkages en schade aan de leidingen veroorzaken.
Zit je nog met vragen rond het onderhoud van je boiler? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag verder met de nodige expertise.
*bron: Vlaanderen.be
Contacteer ons
Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou?
Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...