Het gemiddeld energieverbruik van een gezin: een overzicht

Het gemiddeld energieverbruik van een gezin: een overzicht

Je energieverbruik heeft een belangrijke impact op je maandelijks gezinsbudget. Op het einde van het jaar volgt de afrekening en hoop je hartsgrondig dat je niet moet bijbetalen. De Vlaamse Regulator voor de Energiemarkt, kortweg VREG, helpt je om energieleveranciers te vergelijken en je verbruik op voorhand in te schatten.

Verlaag je energieverbruik

Voor warm water in de keuken, badkamer of kelder bestaan er kleine boilers op elektriciteit. Er zijn nog woningen die verwarmd worden met accumulatieverwarming: die geeft overdag warmte af en warmt ’s nachts op aan nachttarief. Het nadeel van dit systeem is een torenhoge energiekost.

Als je je energieverbruik optimaal wilt aanpassen, kies je voor natuurlijke grondstoffen. Zonnepanelen, een warmteboiler en een warmtepomp werken op elektriciteit maar verwarmen je water en woning met gratis energie afkomstig uit de natuur (zon, lucht of aarde). Je energieverbruik stijgt amper, je besparing is daarentegen groot. 

Verbruik van elektriciteit in je huishouden

Ook elektriciteit komt binnen via de leverancier die je zelf kiest. Vergelijk alle tarieven via de V-Test van de VREG. Heel wat elektriciteit wordt verbruikt door huishoud- en keukentoestellen. Verlichting en ontspanningsapparaten verbruiken ook wel wat. Gemiddeld verbruikt een Vlaams gezin 3.500 kWh per jaar. Als je je huis verwarmt met elektriciteit, kan je elektriciteitsrekening drastisch stijgen. 

Je gemiddeld waterverbruik

Voor water ben je niet afhankelijk van een bepaald toestel of zelfgekozen leverancier. Je gemiddeld waterverbruik hangt af van jouw gewoontes én die van je gezinsleden. Wist je dat een gemiddeld Vlaams gezin zo’n 40.000 liter water per jaar verbruikt? Meer dan de helft daarvan gaat naar je bad, douche en keuken.

Het doet je beseffen dat een goed verwarmingstoestel belangrijk is. Hoeveel liter koud water loopt weg, voordat er warm water uit je kraan komt? Een efficiënt verwarmingstoestel is daarom een aanrader!

Aardgas

Voor aardgas kies je je eigen leverancier via de V-Test. Je berekent je gemiddeld gasverbruik en selecteert een voordelige aanbieder. Een Vlaams gezin verbruikt gemiddeld zo’n 2.300 kWh per jaar om te koken en water te verwarmen. Aardgas kan je water maar ook je woning verwarmen. Dan loopt het verbruik van datzelfde gezin op tot zo’n 23.000 kWh. Met een zuinige hoogrendementsketel of condensatieketel heb je één toestel voor sanitair water en verwarming; zo spaar je zowel ruimte als geld uit.