Zonne-energie: ook voordelig in de winter?

Zonne-energie: ook voordelig in de winter?

Je leest regelmatig over de voordelen van zonnepanelen: ze zorgen voor duurzame energie en verlagen de totale energiekost door gebruik van gratis zonlicht. Als je even kritisch nadenkt, vraag je je af hoe het zit met het rendement van zonne-energie tijdens de wintermaanden. Hoe groot is de efficiëntie van zonnecellen bij slecht weer, en hoe ga je daarmee om?

Werking van zonnepanelen en zonnecollectoren

Als je spreekt over zonnepanelen, kan het gaan over 2 types. Sommige zijn uitgerust met siliciumcellen, die elektriciteit opwekken met een spanningsverschil door opwarming via zonlicht en –warmte. Andere zijn zonnecollectoren: het zonlicht warmt water rechtstreeks op in de panelen. Dit water wordt dan opgeslagen in een zonneboiler, waar het beschikbaar blijft voor gebruik tot een dag nadien. Optimale zonneschijn staat niet gelijk aan een zo hoog mogelijke gevoelstemperatuur. Een koude maar heldere winterdag kan erg veel energie opwekken. 

Rendement in zomer én winter

Voor een hoge opbrengst van gratis zonne-energie is een vakkundige installatie belangrijk: de juiste oriëntatie, een correcte hellingshoek en goede verluchting zijn essentieel. Informeer ook naar premies en subsidies!

Een zonnepaneel werkt alleen bij voldoende zonlicht, al krijg je ook op een bewolkte dag energie via de indirecte zonnestralen. Een hete zomerdag maakt het zonnecellen zelfs moeilijk om optimaal de warmte op te wekken. Een hoog rendement haal je bij lange, heldere dagen met gemiddelde temperaturen.

Warmte in winterweer

Ook lente en herfst zijn goede seizoenen voor je zonnepanelen. In de winter zijn de dagen inderdaad korter. De opbrengst van je panelen ligt een stukje lager, maar je haalt er wel nog altijd energie uit. Ook je zonnecollector genereert een goed rendement, samen met je zonneboiler.

Hou je panelen wel proper: vallende bladeren in de herfst mogen de invallende zonnestralen niet hinderen. Hetzelfde geldt voor sneeuw in de winter: bij sneeuwval moet je je dak op.

Hoe je energieopbrengst optimaliseren?

Enerzijds is het belangrijk je zonnepanelen of –collectoren goed te onderhouden en tijdig te reinigen. Ze zijn vlakker geïnstalleerd dan je buitenramen, dus blijft er makkelijker een laagje stof op liggen.

Anderzijds voldoen alleen zonnecellen niet aan je voortdurende energiebehoefte. Combineer ze dus met een verwarmingsketel of met een natuurvriendelijke warmtepomp. Je benut dan optimaal de gratis zonnewarmte in de natuur en verzekert een stabiele energielevering via je ander toestel.

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...