Skip to main content

Waarom de zonneboiler het goed blijft doen

Voor het Radio 2-programma ‘De Inspecteur’ namen 1000 Vlamingen deel aan een onderzoek over hernieuwbare energie. Een opvallende vaststelling was dat veel Vlamingen de kostprijs van zonnepanelen overschatten en de voordelen onderschatten. Voor hen is een zonneboiler een ideale oplossing: een groene energiebron aan lage kostprijs met hoog rendement.

De Vlaming en groene energie

Meer dan tweederde van de ondervraagden gelooft dat we binnen vijftig jaar enkel nog hernieuwbare energie gebruiken. De Vlaming vindt groene stroom dus belangrijk. Toch aarzelen velen om zonnepanelen te installeren. De investering zou te groot zijn, hun dak ongeschikt of het overheidsbeleid te ongunstig.

Voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit twee delen: een paneel dat zonnewarmte benut om water op te warmen en een opslagvat voor het verwarmd water. Het is dus een totaal andere technologie dan fotovoltaïsche zonnecellen, waarbij zonlicht elektriciteit opwekt. De zonneboiler werkt efficiënter dan zonnecellen en verlaagt je energiefactuur drastisch. Je gebruikt hem zowel voor sanitair warm water als voor de verwarming van je woning.

Een grote impact op je warm waterverbruik

Een kwalitatieve zonneboiler houdt de temperatuur van het water tot een dag na de opwarming vast. Zo blijft je verbruik ook op minder zonnige dagen ecologisch. In het opslagvat is ruimte voor 200 tot 500 liter water: zo'n boiler op zonne-energie heeft dus genoeg warm water paraat voor een warm bad of een hete douche.

Eenvoudig combineren met andere toestellen

Je woning en sanitair water verwarmen op alleen maar zonnewarmte is (nog) niet mogelijk. Daarom kies je voor een hybride opstelling, waarbij een zonneboiler warm water en verwarming voorziet bij gunstige weersomstandigheden. Een warmtepomp of condensatieketel springt bij als zonne-energie tijdelijk niet volstaat om aan je energiebehoefte te voldoen. Zo vertrek je van gratis groene energie en vul je deze aan met duurzame of minder hernieuwbare energie.

Premies en subsidies

Een belangrijk argument is de betaalbare installatiekost van een zonneboiler. Zeker als je dit bekijkt in functie van de impact op je energiefactuur. Je krijgt zelfs overheidssteun bij renovatie: een premie van je netbeheerder en een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je huis ouder is dan 10 jaar.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !