Skip to main content

Dit moet je weten over verwarming op gas

Veruit de meeste gezinnen in Vlaanderen kiezen voor verwarming op gas (aardgas, butaan of propaan). Logisch, want verwarmen op gas biedt heel wat voordelen ten opzichte van verwarmen op stookolie of op elektriciteit. 

Maximaal rendement en minimale voetafdruk

Verwarmen op gas is niet alleen beter voor het milieu, het is ook een relatief goedkope en onderhoudsvriendelijke optie. Het hoogste rendement krijg je met een condenserende gaswandketel of een combinatietoestel. Wil je genieten van deze voordelen? Kies dan voor de GCU Compact of de gascondensatieketel.

Premies voor verwarming op gas

Als je ervoor kiest om zo’n energiezuinige verwarmingsinstallatie op gas te installeren, kom je in aanmerking voor verschillende premies van de overheid.

  • Een renovatiepremie voor de installatie van centrale verwarming
  • Een verbeteringspremie voor kleine werken aan je verwarmingsinstallatie
  • Een premie van de netbeheerder voor de installatie van een warmtepomp
  • Een premie van de netbeheerder voor de installatie van een condensatieketel (voor beschermde afnemers)
  • Warmtekrachtcertificaten voor de installatie van warmtekrachtkoppelingen
  • Een gemeentelijke of provinciale premie voor de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsinstallatie

Op de site van de Vlaamse Overheid vind je meer informatie over deze premies.

Tweejaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht

Alle centrale stooktoestellen op gas met een vermogen groter dan 20 kilowatt moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Deze verplichting geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker van het toestel om dit onderhoud te laten uitvoeren.

Voor zo’n onderhoud moet je een beroep doen op een erkende technicus gasvormige brandstof. Na afloop krijg je een reinigings- en verbrandingsattest dat je moet bewaren. Ben je huurder? Dan moet je een kopie van dit attest aan de eigenaar van je woning bezorgen.

Is je cv-installatie ouder dan vijf jaar? Dan ben je ook verplicht om een verwarmingsaudit te laten uitvoeren. Neem vooraf zeker deze tabel met de precieze regels eens door.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !