Skip to main content

Centrale verwarming: de basics op een rij

Kachels, haardvuren of aparte verwarmingstoestellen per kamer zijn niet meer van deze tijd. Tegenwoordig heeft zowat elk huis centrale verwarming (cv). Toch weet lang niet iedereen hoe dit principe precies werkt. We geven je dan ook graag wat meer uitleg.

Wat is centrale verwarming?

Als we spreken over centrale verwarming, dan hebben we het over een verwarmingssysteem waarbij een ketel centraal warmte opwekt. Deze warmte wordt dan in verschillende ruimtes afgegeven via radiatioren en/of vloerverwarming

Gesloten verwarmingscircuit

Om in je volledige woning voor een aangename warmte te kunnen zorgen, maakt centrale verwarming gebruik van een gesloten verwarmingscircuit. Zo’n circuit bestaat uit vier elementen:

1.       Een warmteopwekker

2.       Een medium dat verwarmd wordt

3.       Een distributiesysteem

4.       Een warmteververdeler

Water omzetten in warmte

Laat ons even kijken hoe zo’n gesloten verwarmingscircuit er in de praktijk kan uitzien:

1.      Een ketel om warmte op te wekken

Bij centrale verwarming wordt een verwarmingsketel gebruikt om warmte op te wekken. Zo’n ketel werkt op basis van een brandstof zoals mazout of aardgas. Je hebt dan ook verschillende soorten ketels, denk maar aan een mazoutketel, oliecondensatieketel of gascondensatieketel.

2.      Water als medium

Om de opgewekte warmte te kunnen overbrengen naar de verschillende ruimtes in je woning, heb je een stof nodig die de warmte makkelijk kan transporteren. Bij centrale verwarming is dit medium water.

Afhankelijk van de vraag van de gebruiker zal de verwarmingsketel het water opwarmen tot een bepaalde ingestelde temperatuur.

3.      Een distributiesysteem van buizen

Het opgewarmde water wordt via een netwerk aan buizen naar de warmteverdelers (radiatoren, vloerverwarming ...) in de verschillende kamers gevoerd. Dit netwerk bestaat uit twee soorten buizen. De ene voeren het warme water naar de verdelers, de andere brengen het afgekoelde water terug naar de ketel, die het dan opnieuw zal opwarmen totdat de kamer de gewenste temperatuur heeft.

4.      Radiatoren en/of vloerverwarming om de warmte te verdelen

Als het opgewarmde water door de warmteverdelers stroomt, zullen die de lucht in de ruimte opwarmen. De opgewarmde lucht stijgt naar het plafond en de afgekoelde lucht daalt naar de vloer. Dit zorgt voor een aangename luchtstroom in de kamer.

Andere vormen van centrale verwarming

Tegenwoordig bestaan er naast de klassieke centrale verwarming met een verwarmingsketel heel wat andere duurzame en energiezuinige verwarmingsystemen. Denk bijvoorbeeld aan systemen met warmtepompen of met zonneboilers.

De werking van deze systemen is vergelijkbaar met die van de klassieke centrale verwarming, maar de componenten in het verwarmingscircuit verschillen.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !