Het milieu en duurzaamheid zijn sleutelwoorden in de bouwwereld anno 2020. Zeker wanneer je bedenkt dat alle nieuwbouw in 2021 aan de strenge BEN-normen moet voldoen. Wie aan een nieuwbouwproject bezig is, kiest dus maar beter voor een zuinig verwarmingssysteem. Maar wat als je enkel kunt renoveren en zowel lief voor je portemonnee als voor het milieu wil zijn? Zit je dan beter met aardolie of met aardgas als brandstof voor je verwarmingsketel? Of zijn er alternatieve keuzes?
Fossiele brandstof onder de loep
De meeste gezinnen verwarmen vandaag met aardolie (in de volksmond ook wel mazout genoemd) of aardgas, beide fossiele brandstoffen. Dat wil zeggen dat deze binnen afzienbare tijd niet meer beschikbaar zullen zijn. Verwarmen met aardolie is populair omwille van de relatief lage olieprijs en de veiligheid. Aardolie kan immers niet zomaar ontbranden. Een nadeel is dat je aardolie in een tank opslaat die jaarlijks onderhoudt vergt. Aardgas is eveneens relatief goedkoop. Bovendien is de bevoorrading eenvoudiger en moeten gasverwarmingsketels maar om de twee jaar onderhouden worden. Bij aardgas is er kans op ontploffingsgevaar, al sluit goed onderhoud dat normaal gezien uit.
Het aloude dilemma: aardolie versus aardgas
Beide brandstoffen hebben hun voor- en nadelen. Om je een keuze te helpen maken, kun je daarom ook volgende factoren in overweging nemen:
- De toekomstige aankoopprijs van de brandstof. Het is natuurlijk moeilijk voorspellen hoe de olieprijzen evolueren, maar tegen 2035 voorziet men een stijging van de prijs. De reden? Aardolieketels zullen dan niet meer verkocht worden.
- Eventuele financiële tegemoetkoming. Zo zijn er verschillende premies om het gebruik van aardgas te stimuleren.
- Milieu-impact: aardgas is een betere keuze dan aardolie.
- Beschikbaarheid: aardgas is in de meeste grote steden beschikbaar, maar kleinere dorpen of gemeenten vallen soms uit de boot. Er zijn zelfs hele gebieden in Vlaanderen waar aardgas onmogelijk is wegens de bodemstructuur en waar je dus al snel terugvalt op aardolie.
- Je huidige verwarmingssysteem en hoe compatibel dat is met groene alternatieven zoals een hybride warmtepomp, condensatieketel of zonneboiler.
Goed voor aardgas: de hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kun je enkel inzetten in combinatie met een klassieke gasketel. Je hoeft geen radiatoren te vervangen, maar je kunt het systeem evengoed aansluiten op vloerverwarming. Hoe het werkt? Het systeem kiest steeds voor de energiebron met het hoogste rendement. Wanneer de buitentemperatuur boven de 2°C blijft, gebruik je voor verwarming de warmtepomp. Je gasketel wordt enkel ingezet als het buiten kouder wordt of als je warm water nodig hebt.
Zonneboiler: partner in crime voor elke verwarmingsketel
Je huis volledig verwarmen enkel en alleen op basis van zonne-energie: dat is vooralsnog niet haalbaar. Meestal wordt gekozen voor een combinatie van zonne-energie en een ander verwarmingssysteem.
Een zonnesysteem kun je zowel met aardgas als met aardolie combineren en je verwarmt er zowel je huis als je sanitair water mee. Mooi meegenomen! Hoe het werkt? Een zonneboiler bestaat uit een paneel dat zonnewarmte benut om water te verwarmen en een opslagvat waarin het warme water verzameld wordt. Om het nog beter voor het milieu te maken, kun je een zonneboiler combineren met een warmtepomp of een condensatieketel.

Download onze Daikin prijslijst.
Prijzen vergelijken kan interessant zijn, zeker wanneer het gaat over aankopen zoals centrale verwarming of airconditioning. Download nu de gratis Daikin prijslijst.