Skip to main content

Energieblack-out: een reden tot paniek?

Black-out en afschakelplan

black-out en afschakelplan

Om energieblack-outs te voorkomen, krijgen we mogelijk te maken met het afschakelplan. Hierdoor zullen sommige delen van ons land tijdelijk zonder elektriciteit vallen. Wat moet je doen wanneer dit gebeurt? En hoe kunnen we met z’n allen energie besparen?

Wat is een energieblack-out? En wat is het afschakelplan?

Alarmerende berichten over een zogenaamde energieblack-out vlogen ons de voorbije maanden om de oren. Omdat enkele Belgische kerncentrales momenteel niet operationeel zijn, moeten we nu rekening houden met de mogelijkheid dat het elektriciteitsnetwerk volledig uitvalt. Om dit scenario te vermijden, werkte de overheid een afschakelplan uit. Dit plan is een laatste redmiddel dat de elektriciteit in bepaalde gebieden gecontroleerd uitschakelt en ervoor zorgt dat de energiecentrales weer kunnen bijbenen.

Hoe kunnen we energie besparen?

Wanneer we binnenkort te maken krijgen met winterse temperaturen, zetten we onze verwarming allemaal wat hoger en verbruiken we opeens een pak meer energie. Hierdoor lopen we het risico dat er niet aan onze energievraag kan worden voldaan. Om dit te vermijden, kunnen we nu alvast energie besparen met deze tips.

  • Vermijd sluipverbruik: Je verbruikt voortdurend energie zonder dat je het beseft. Laat daarom geen toestellen op stand-by staan en trek stekkers altijd uit het stopcontact. Zo gaat er geen energie nodeloos verloren.
  • Neem een douche: Ruil je bad deze winter eens in voor een korte douche. Je bent even proper en bespaart heel wat energie!
  • Draag een extra trui: De verwarming kan gerust twee graden lager wanneer je een extra trui aandoet. Of maak het gezellig en kruip samen lekker warm onder een dekentje.
  • Ontdooi je diepvriezer: Heeft er zich een dikke ijslaag in je diepvriezer gevormd? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien. Per ijslaag van twee millimeter verbruik je maar liefst 10% extra.
  • Denk aan je verlichting: Kies altijd voor ledlampen en vergeet ze niet uit te schakelen wanneer je de kamer verlaat.

Als je deze tips altijd naleeft, zorg je er niet alleen mee voor dat er voldoende energie zal zijn om de winter door te komen; je betaalt ook nog eens een flink pak minder op je energiefactuur. Mooi meegenomen, toch?

Wat als het afschakelplan toch in werking treedt?

Waarschijnlijk zal een stroomuitschakeling plaatsvinden tussen 17:00 en 20:00, aangezien ons verbruik op dat tijdstip gewoonlijk piekt. Geen nood, je wordt zeker tijdig op de hoogte gebracht. Hou alvast de website van OFF ON in de gaten om te weten wanneer er een afschakeling zit aan te komen.

We hopen natuurlijk dat het niet nodig zal zijn, maar vertellen je toch graag wat je moet doen wanneer de elektriciteit tijdelijk wordt uitgeschakeld:

  • Zorg dat je toestellen correct worden uitgeschakeld: Sommige toestellen kunnen schade oplopen wanneer ze plots uitvallen, denk hierbij bijvoorbeeld aan computers. Schakel ze daarom op tijd én juist uit. Je moet je alvast geen zorgen maken over je Daikin-verwarmingsunits. Ze starten meteen na de afschakeling automatisch weer op met dezelfde instellingen.
  • Zorg voor voldoende licht: Je zal enkele uren in het donker moeten doorbrengen. Zorg op voorhand voor opgeladen zaklampen en kaarsverlichting. Hou uiteraard wel rekening met brandgevaar wanneer je kaarsen aansteekt.
  • Schakel je zekeringkast volledig uit: Na de stroomonderbreking zet je de schakelaars het best één voor één weer aan. Zo voorkom je een overbelasting van het systeem.
  • Trek alle stekkers uit het stopcontact: Hou er rekening mee dat er een piekspanning kan optreden wanneer de elektriciteit weer wordt ingeschakeld. Dit kan je toestellen beschadigen.

Voorlopig is er geen reden tot paniek. We hebben nog voldoende elektriciteit en mocht er toch een tekort ontstaan, dan heeft de regering een duidelijk plan klaar. Wanneer we allemaal ons steentje bijdragen, is dit afschakelingsplan misschien zelfs helemaal niet nodig!

Over deze blogpost

Geplaatst op:

11 december 2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !