
Overweeg je om een warmtepomp te installeren? Prima idee, want een warmtepomp biedt niet alleen een hoog comfort, het is ook een bijzonder duurzame manier van verwarmen. Sluit je dan ook nog eens zonnepanelen op je warmtepomp aan, dan is je installatie helemáál klaar voor de toekomst. Maar wat is het verstandigste: eerst zonnepanelen of eerst een warmtepomp installeren? Een woordje uitleg.
Een warmtepomp combineren met zonnepanelen
Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen zoals de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater. Op die manier hoef je niet meer te vertrouwen op fossiele brandstoffen. Niet alleen is de voorraad op Aarde daarvan beperkt, bij verbranding produceren stookolie en aardgas ook nog eens CO2 en andere schadelijke stoffen. Warmtepomptechnologie daarentegen is honderd procent duurzaam en heeft bovendien een bijzonder hoog rendement.
Wil je het nog groener, dan kun je ook zonnepanelen aansluiten op je warmtepomp. Zo kun je de stroom die je zelf opwekt met je zonnepanelen gebruiken om je warmtepomp aan te drijven en heb je minder elektriciteit van het net nodig.
De hamvraag: eerst zonnepanelen of eerst een warmtepomp?
Als je een nieuwe woning laat zetten, dan is de zaak duidelijk: kies meteen voor een warmtepomp en stem het ontwerp van je woning daarop af. Een lage temperatuur warmtepomp is uitstekend geschikt voor passiefhuizen of zeer energiezuinige woningen. Bovendien kun je zo’n warmtepomp combineren met vloerverwarming, radiatoren en zelfs convectoren.
Laat je budget het toe, dan kun je je nieuwbouw meteen ook voorzien van zonnepanelen. Is dat niet mogelijk, dan kun je die altijd nog op termijn installeren, als je dak zich daartoe leent.
Je oude ketel vervangen of wachten?
Gaat het niet om nieuwbouw, dan liggen de zaken een beetje anders. Dan moet je je afvragen of het geen tijd wordt om je oude verwarmingsketel te vervangen of niet. Is je ketel vijftien jaar of ouder? Twijfel dan niet, want met een warmtepomp zal je een veel beter rendement hebben. Bovendien zijn stookolie- en aardgasketels op hun retour en zul je ze in de toekomst toch – al dan niet verplicht – moeten vervangen.
Ook als je gaat renoveren, is het raadzaam om stookolie of gas achterwege te laten en voluit te kiezen voor een duurzame oplossing zoals een warmtepomp. Combineren met zonnepanelen maakt het plaatje helemaal af.
Heb je evenwel nog een vrij recente ketel, zoals een gascondensatieketel, die je nog wil laten renderen, dan is overstappen op een warmtepomp minder aangewezen. Dit hoeft je evenwel niet tegen te houden om toch al voor ‘groener’ te kiezen. Met zonnepanelen produceer je alvast een deel van de stroom die je verbruikt. Haal je later nog een warmtepomp in huis, dan kun je beide systemen perfect met elkaar combineren.
Heb je vragen over de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

Ontvang ons Warmtepomp magazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om de meest geschikte warmtepomp voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.