Skip to main content

Dit moet je weten over jouw gascondensatieketel

Een gascondensatieketel levert een maximaal rendement en een groot warmtecomfort. Het is een milieuvriendelijk en energiebesparend verwarmingstoestel omdat het energie recupereert uit de rookgassen van zijn eigen verbranding die anders verloren gaan. Door zijn compacte afmetingen is een gascondensatieketel tevens een ideaal alternatief voor een oude mazoutketel, die ook een onmiddellijke besparing oplevert door zijn hoger rendement.

Hoe werkt een gascondensatieketel?

Het basisprincipe van een gascondensatieketel is recuperatie van warmte. Bij de verbranding van gas komen namelijk rookgassen vrij, waarin nog heel wat energie zit. Via condensatie wordt deze energie gerecupereerd en mee benut voor de verwarming van de woning.

Een gascondensatieketel functioneert aan een lage temperatuur. Tijdens de verbranding wordt ook een aanzienlijke hoeveelheid condenswater geproduceerd dat via de nodige leidingen wordt afgevoerd.

Troeven van een gascondensatieketel

De gascondensatieketel is een ideaal alternatief voor oudere stookolieketel omwille van verschillende factoren:

●     hoger rendement door lager verbruik

●     geringe uitstoot van CO2 en Nox en dus milieuvriendelijker

●     warmtecomfort: altijd voldoende warmte en warm water

●     compact en dus vrijwel overal te plaatsen

●     snelle en eenvoudige installatie

●     makkelijke bediening

●     geluidsarm

Premies voor installatie

Als je een gascondensatieketel wil laten installeren, ga je het best na of je in aanmerking komt voor een premie van de overheid of een netbeheerder.

Premies van gemeenten

Vele gemeenten geven premies voor de installatie van een gascondensatieketel. De specifieke voorwaarden en het bedrag van de premies variëren sterk van gemeente tot gemeente. Een overzicht en meer info vind je op de website van het Vlaams Energieagentschap.


Premies van netbeheerders

De Vlaamse netbeheerders geven een premie tot 800 euro voor beschermde afnemers die een sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit genieten. Hiervoor informeer je het best bij je eigen netbeheerder.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !