Skip to main content

Met welke termijn moet je rekening houden voor de installatie van een warmtepomp?

Heb je beslist om een warmtepomp in huis te halen? Prima idee! Zo verwarm je duurzaam en efficiënt én geniet je het hele jaar door van een comfortabel binnenklimaat. Maar zo’n warmtepomp staat er natuurlijk niet in een vingerknip. De installatie vergt wel wat werk en er komt ook enige planning bij kijken. Een woordje uitleg.

De juiste warmtepomp kiezen

Alles begint natuurlijk bij de keuze van het soort warmtepomp dat je gaat installeren. Afhankelijk van de warmtebron en het warmte-afgiftesysteem onderscheiden we vier verschillende types:

Elke soort warmtepomp heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien biedt elk type tal van opties en mogelijkheden. Zo heb je bij lucht-waterwarmtepompen bijvoorbeeld de keuze tussen een systeem op lage temperatuur of een op hoge temperatuur. Bij lucht-luchtwarmtepompen kun je dan weer kiezen tussen eens split- of multisplitsysteem. (En dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende modellen van binnenunits die je kunt kiezen).

Het is hoe dan ook cruciaal dat je je goed informeert over alle mogelijke opties. Ga zeker niet over een nacht ijs, maar neem ruim de tijd om je te laten adviseren vooraleer je de knoop definitief doorhakt.

Nieuwbouw of renovatie?

Een warmtepomp installeren is helaas niet zo eenvoudig als een radio in het stopcontact steken. De installatie maakt meestal deel uit van een nieuwbouwproject of een (ingrijpende) renovatie. Daarbij komt onvermijdelijk heel wat coördinatie en planning kijken. Sommige werken kunnen nu eenmaal niet uitgevoerd worden voordat andere zijn afgerond. Vaak zal het bijvoorbeeld nodig zijn om je woning extra te isoleren. Of als je vloerverwarming wilt, dan moet je daar natuurlijk ook voldoende tijd voor inplannen. Hoelang het allemaal precies duurt, hangt grotendeels af van de omvang van de werken en de beschikbaarheid van de verschillende vaklui die je inschakelt.

Vergunning nodig?

Bij de meer complexe warmtepompen moet je bovendien rekening houden met extra werken. Zo heb je voor een geothermische warmtepomp een (verticaal of horizontaal) buizennetwerk in je tuin nodig. De aanleg hiervan moet je melden bij jouw gemeente en in sommige gevallen heb je er ook een omgevingsvergunning voor nodig.

Voor een water-waterwarmtepomp moet je dan weer grondboringen laten uitvoeren. Hiervoor is een vergunning van de waterbeheerder vereist. Al zeggen we er meteen bij dat dit type warmtepomp helemaal niet vaak gekozen wordt door particulieren.

Geïnstalleerd in één werkdag

Alle voorbereidende werken zijn ingepland? Mooi, dan kun je een afspraak maken met een erkende installateur voor de plaatsing van jouw warmtepomp. Neem bij voorkeur ruim op voorhand contact op, want zeker als de winter nadert, kan het erg druk zijn en zul je misschien niet snel een datum kunnen vastleggen.

Over de installatie zelf, hoef je je geen zorgen te maken. Hoelang die precies duurt, hangt af van het type warmtepomp in de structuur van jouw woning, maar in de regel kan de klus in één à twee werkdagen geklaard worden.

Nog vragen over de installatie van een warmtepomp? Neem contact op met een erkend vakman in jouw buurt.

Welke termijn geldt voor de installatie van een warmtepomp?

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

7 juli 2020

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !