

Heel wat bouwlustigen kiezen vandaag voor een warmtepomp om hun toekomstige woning te verwarmen. Dat is op veel gebieden een verstandige beslissing, al mag je hiervoor niet over één nacht ijs gaan. Een warmtepompsysteem installeren maakt namelijk altijd deel uit van een groter project, met een aantal belangrijke stappen. Je leest er meer over in dit artikel.
Hoe werkt een warmtepomp precies?
Vooraleer je een verwarmingsoplossing kiest, is het cruciaal om je goed te informeren en te begrijpen hoe dit systeem precies werkt. Hoewel warmtepompen tegenwoordig erg populair zijn, weten maar weinig mensen hoe de vork aan de steel zit. Wist je bijvoorbeeld dat slechts een kwart van de warmte-energie die een warmtepomp aan een woning levert afkomstig is van de elektriciteit die ze verbruikt? Een warmtepomp is dus een milieuvriendelijk verwarmingssysteem, aangezien 75% van de geleverde verwarmingsenergie afkomstig is uit de omgevingslucht of de aardbodem. Toch blijft een warmtepomp een systeem dat elektriciteit verbruikt. En dat brengt ons naadloos bij ons volgende punt.
Een warmtepompsysteem installeren? Vermijd energielekken!
Omdat een warmtepomp werkt op elektriciteit, is deze vorm van verwarmen vooral geschikt voor zeer energiezuinige woningen. Met warmtepomp in een weinig energiezuinige woning kun je immers onmogelijk een voldoende hoog rendement halen. Je zou je blauw betalen aan verwarming.
Begin je aan een nieuwbouwproject? Dan hoef je je hierover geen zorgen te maken, aangezien de energienormen sowieso al erg streng zijn (en in de toekomst nog zullen verstrengen). Ben je daarentegen van plan om een warmtepomp te installeren in een bestaande woning, dan is het aangewezen om eerst een energiedeskundige in te schakelen. Die meet de warmteverliezen in je woning en brengt de zwakke plekken in de bouwschil in kaart. Zo kan een slecht of niet geïsoleerd dak verantwoordelijk zijn voor 30% van het totale warmteverlies van een gebouw.
Goed om te weten: sinds 2020 is dakisolatie verplicht voor huur- en koopwoningen in Vlaanderen. Je kunt dit aantonen met een energieprestatiecertificaat (EPC), een postinterventiedossier of documentatie zoals een bouwplan, lastenboek of factuur. Een eenvoudige verklaring van een dakwerker volstaat niet.
Het belang van isolatie
Zijn volgens de energiedeskundige de energieverliezen in jouw woning te groot om een warmtepomp te installeren (of om een aantrekkelijk rendement te bieden)? Dan doe je er goed aan om je woning te isoleren volgens zijn of haar advies. Dit advies is bovendien een handige leidraad om de beste warmtepompoplossing te kiezen. Zo voorkom je dat je warmtepomp niet krachtig genoeg is en dat je voor verrassingen komt te staan als je je energiefactuur ontvangt.
Wat met de COP- en SCOP-waarden?
Zoals de naam aangeeft, is de COP-waarde (‘Coëfficiënt of Performance’ of prestatiecoëfficiënt) een maat voor de energieprestaties van warmtepompen. De COP-waarde is de verhouding tussen de hoeveelheid energie de warmtepomp produceert en de hoeveelheid verbruikte energie (allebei uitgedrukt in kWh). Bij een gelijk energieverbruik zal een warmtepomp met een hogere COP-waarde dus meer warmte-energie leveren – een belangrijk punt om rekening mee te houden bij de keuze van een warmtepomp.
Let wel: de COP-waarde die de fabrikant vermeldt, is een commerciële en theoretische waarde die geldt voor een buitentemperatuur van 7°C. Een warmtepomp waarvoor de brochure een COP-waarde van 3,5 aangeeft, zal in werkelijkheid niet het hele jaar een constante waarde van 3,5 hebben. In de winter, als de temperaturen lager zijn, verbruikt een warmtepomp meer energie en zal ook de COP-waarde lager zijn. Die daling wordt evenwel gecompenseerd door een gunstiger COP-waarde tijdens de rest van het jaar. Daarom wordt tegenwoordig meestal het seizoensrendement als maatstaf genomen voor de efficiëntie van een warmtepomp. De Seasonal Coefficient of Performance of SCOP is het gemiddelde van de COP-waarde bekeken over een volledig jaar, waarbij de seizoenen in een bepaalde regio zijn meegewogen. De SCOP houdt bovendien rekening met stand-by-periodes.
Tot slot willen we nog benadrukken dat een daling van de COP niet betekent dat de pomp de woning minder goed verwarmt. Een warmtepomp verbruikt natuurlijk meer energie in de winter, maar kan toch een aangename temperatuur in huis bewaren. De warmtepompen die vandaag op de Belgische markt verkrijgbaar zijn, zijn bijvoorbeeld ontworpen om te werken tot -25°C, een extreme temperatuur die we in België zelden of nooit bereiken.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.