Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

Besparing met warmtepomp : een voorbeeld

In deze video, zullen we u tonen hoeveel elektriciteit u kan besparen indien u een accumulatie kachel vervang door een lucht lucht warmtepomp.  

Geen eenduidig antwoord

Een warmtepomp voorziet op een duurzame manier in je verwarming en sanitair warm water. Het toestel maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en is dus milieuvriendelijk. Om de compressor en warmtewisselaar aan te drijven moet het wel aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Het verbruik hangt af van je warmtebehoefte, hoe goed je woning is geïsoleerd en het rendement van je toestel. 

Het moge duidelijk zijn: het antwoord op de vraag “Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?” is niet zo eenduidig. Vooral in een nieuwbouwwoning is een warmtepomp interessant omdat de isolatie er meestal optimaal is. De warmtepomp kan dan volledig zelfstandig zorgen voor de verwarming van de woning, zonder dat er een secundair verwarmingstoestel aan te pas moet komen.

Verschillende types warmtepompen met verschillend verbruik

In bestaande woningen is een isolatiewaarde van K40 of minder noodzakelijk om een goed rendement te halen. Een lucht/water-warmtepomp is in bestaande woningen, bijvoorbeeld, vaak ideaal omdat de installatie relatief eenvoudig is, zonder dat er gegraven moet worden. 

Bij een water/water-warmtepomp ligt dat anders omdat daarvoor twee waterputten in de tuin geboord moeten worden. Een geothermische warmtepomp, die warmte uit de bodem haalt, heeft het grootste rendement, maar ook hier dienen boorwerken te gebeuren in de tuin. De installatie van dit type is daardoor ook een stuk duurder dan een lucht/water-warmtepomp. Daartegenover staat wel een snelle terugverdientijd.

De hybride warmtepomp, het laatste type, is aan een stevige opmars bezig. Deze combinatie van eenwarmtepomp met een klassieke gascondensatieketel of zonneboiler is een uitstekende optie voor elk woning.

Bespaar tot 40 procent op je energiefactuur

Welk type je ook kiest, om de warmte tot in je woonkamer te brengen moet je warmtepomp aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Hoeveel jouw warmtepomp zal verbruiken is op voorhand moeilijk te zeggen. 1 kWh elektrische energie levert tussen de 3 tot 6 kWh aan warmte op. Besparingen op de energiefactuur tussen 30 en 40% procent op jaarbasis zijn niet ongewoon voor wie een warmtepomp heeft