
Duurzaam renoveren betekent renoveren met het oog op een beter milieu. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kan je energie opwekken via duurzame energiebronnen. Met een warmtepomp haal je bijvoorbeeld gratis energie uit de aarde, lucht of het grondwater. Ontdek waarom een warmtepomp ideaal is voor een duurzame renovatie!
Wat is duurzaam renoveren?
Duurzaam renoveren is milieuvriendelijk renoveren. Dat betekent dat je renoveert om het energieverbruik tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld via een degelijke muurisolatie en dakisolatie. Daarnaast wordt er zo veel mogelijk energie gebruikt van duurzame opwekkingsbronnen, zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Ten slotte staat duurzaam renoveren voor het efficiënt gebruik maken van fossiele brandstoffen voor de resterende energiebehoefte.
Het verlengen van de levensduur van oude gebouwen is één van de meest doeltreffende manieren om duurzaam te renoveren. Zo bespaar je via de renovatie van oude gebouwen materialen en kosten om nieuwe wegen en riolering te leggen, en voorkom je bouw- en sloopafval. Tegelijkertijd is zo’n renovatie het ideale moment om de woning energiezuiniger en duurzamer te maken.
Duurzaam renoveren met een warmtepomp
Via warmtepompen kan je energie uit de natuur halen. Ze zijn dus een mooi voorbeeld van duurzaam renoveren en bieden een interessant alternatief voor de klassieke gas- of stookolieverwarming.
Warmtepompen onttrekken warmte aan een duurzame warmtebron (grond, water of lucht) op lage temperatuur en geven deze warmte op hogere temperatuur terug af aan het systeem waaraan ze gekoppeld zijn. Om deze warmte aan de natuur te onttrekken, hebben warmtepompen zelf een kleine hoeveelheid elektrische energie nodig.
Het energieverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem. Hoe hoger het temperatuurverschil, hoe meer energie een warmtepomp zal verbruiken. Daarom is het aangeraden om met een verwarmingssysteem op lage temperatuur te werken, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.
Hoewel warmtepompen zelf energie nodig hebben om te kunnen werken, leveren ze zelf drie tot zes keer zoveel energie dan ze verbruiken. Deze verhouding wordt meestal uitgedrukt door de winstfactor COP.