Skip to main content

Duurzame energie: de warmtepomp

Vandaag de dag staat de mensheid voor een grote uitdaging. Fossiele brandstoffen geraken stilaan uitgeput, en we moeten met zijn allen op zoek naar duurzame energieoplossingen. We vangen vandaag al een aantal duurzame energiebronnen, zoals windenergie en zonne-energie, op met windmolens en zonnepanelen. Echter zijn die afhankelijk van de hoeveelheid wind of de hoeveelheid zon. Een warmtepomp daarentegen haalt duurzame energie uit de lucht of uit het grondwater, en die zullen er altijd zijn! Dat maakt de warmtepomp tot een van de meest efficiënte duurzame energieoplossingen.

 

Warmtepomp voor het verwarmen, het verkoelen en sanitair warm water

Een warmtepompinstallatie haalt duurzame energie uit de lucht of uit het grondwater. Deze energie wordt omgezet in warmte, die je kan gebruiken om je woning te verwarmen, te verkoelen of voor sanitair warm water. Doordat de warmtepomp gebruik maakt van een onuitputtelijke energiebron, verwarm of verkoel je op een erg duurzame en efficiënte manier.

Daarnaast heeft een warmtepomp een zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen. Meestal is de schadelijke uitstoot zelfs gelijk aan nul. Met het oog op het welzijn van het milieu is de warmtepomp dus een zeer goede keuze.

De werking van de warmtepomp

Er bestaan verschillende types warmtepompen, die elk hun eigen manier van werken hebben. Het principe achter de warmtepompen is wel altijd hetzelfde: er wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht of aan het grondwater, en die wordt vervolgens in de woning verspreidt.

  • Warmtepomp lucht-lucht: dit type warmtepomp haalt energie uit de lucht, en zit die om in warme of in koude lucht om je woning mee te verwarmen of te verkoelen. Dit systeem vraagt slechts een kleine investering, maar het is minder efficiënt dan de andere warmtepomp systemen. 
  • Warmtepomp lucht-water: een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de lucht, en gebruikt die om water op te warmen. Dat water kan je woning verwarmen via bijvoorbeeld vloerverwarming, en het kan voor sanitair warm water zorgen. 
  • Warmtepomp grond-water: een grond-water warmtepomp haalt duurzame energie uit de grond, die redelijk constante temperatuur heeft. Er wordt een netwerk van buizen in de grond aangebracht, waar water doorstroomt dat gebruikt wordt om je woning te verwarmen of te verkoelen.
  • Warmtepomp water-water: een water-water warmtepomp haalt duurzame energie uit het grondwater. Dit systeem vraagt een grote investering, maar het rendement ligt ook erg hoog, waardoor je die investering snel zal terugverdienen. 

Duurzaam en comfortabel

Een warmtepomp is niet alleen duurzaam en daarom goed voor het milieu, maar biedt tevens een comfortabele manier van verwarmen en verkoelen. Zeker wanneer warmtepompen op een vloer- of wandverwarming aangesloten worden, is de comfortfactor van warmtepompen zeer hoog. Hetzelfde geldt voor de koeling via plafonds, vloeren en wanden. Omdat er gebruik gemaakt wordt van stralingswarmte en –koeling, is er namelijk een minimum aan luchtbeweging, wat zeer aangenaam aanvoelt.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !