De installatie van de warmtepomp: grondboringen

De installatie van de warmtepomp: grondboringen

Dat warmtepompen het verwarmingssysteem van de toekomst zijn, dat moeten we je vast niet meer vertellen. Maar wat veel mensen tegenhoudt bij de eventuele keuze voor een warmtepomp, is de hoge investering in het begin. Hoe groot die investering is, hangt af van het type warmtepomp: voor sommige types moet je namelijk grondboringen laten uitvoeren, die de kostprijs natuurlijk doen stijgen. Warmtepompen die een grondboring vereisen zijn vaak wel een stuk rendabeler, waardoor je meer bespaart op je energiefactuur.

Grondboringen nodig voor je warmtepomp installatie of niet?

Een grondboring is niet altijd nodig bij een warmtepomp installatie. Als je kiest voor een warmtepomp die de warmte uit de lucht haalt, dan hoef je geen gaten te laten boren in de grond, aangezien je aan een buitenunit dan genoeg hebt. Kies je echter voor een warmtepomp die de warmte haalt uit het grondwater of uit de grond, dan moet je wel grondboringen laten uitvoeren. Deze types warmtepompen kosten dus meer, maar ze hebben veelal wel een hoger rendement.

Warmtepomp installatie: grond-water warmtepomp en water-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond, een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater:

  • Grond-water warmtepompen: bij een grond-water warmtepomp wordt er een horizontaal of een verticaal systeem van buizen onder de grond voorzien. Voor een horizontaal systeem heb je een grote oppervlakte nodig, maar er moet niet zo diep geboord worden. Een verticaal systeem neemt minder plaats in beslag, maar er moet dieper geboord worden en dat maakt het ook duurder. Daar staat dan wel een hoger rendement tegenover.
  • Water-water warmtepompen: voor een water-water warmtepomp worden er twee grondboringen gedaan, tot diep in het grondwater, zodat de pomp daar warmte uit kan putten. Het voordeel van dit systeem is een bijzonder hoog rendement, en dat vertaalt zich ook in een grote besparing op je energiefactuur. Het nadeel is de grote investering in het begin, dit type warmtepomp is ook de duurste.

De juiste warmtepomp installatie voor een hoog rendement

Als je besluit om in een warmtepomp te installeren, dan wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement halen. Als er grondboringen moeten gebeuren, dan moeten die op de juiste plaats en op de juiste manier gebeuren, zodat het rendement ook zo hoog mogelijk blijft. Bij Daikin werken we dan ook alleen met erkende installateurs, die je kunnen garanderen dat de grondboringen op de juiste manier gebeuren, zodat jij van een zo hoog mogelijk rendement geniet!