Skip to main content

Warmtepomp installeren: hoe zit het met grondboringen?

Dat warmtepompen het verwarmingssysteem van de toekomst zijn, dat moeten we je vast niet meer vertellen. Maar wat veel mensen tegenhoudt bij de eventuele keuze voor een warmtepomp, is de investering in het begin. De precieze prijs hangt af van het type warmtepomp: voor sommige warmtepompen moet je namelijk grondboringen laten uitvoeren, die de kostprijs natuurlijk doen stijgen. Warmtepompen die een grondboring vereisen zijn vaak rendabeler, waardoor je net iets meer energie kunt besparen.

Grondboringen nodig voor je warmtepomp of niet?

Grondboringen zijn niet altijd nodig om een warmtepomp te kunnen installeren. Als je kiest voor een lucht-luchtwarmtepomp of een lucht-waterwarmtepomp, die allebei de warmte uit de lucht halen, dan hoef je geen gaten te laten boren in de grond. Je hebt dan genoeg aan gewoon een buitenunit. 

Kies je daarentegen voor een grond-waterwarmtepomp die de warmte haalt uit de grond, dan moet je wel grondboringen laten uitvoeren. Dit type warmtepomp kost daarom meer, maar heeft wel een hoger rendement.

Hoe een grond-waterwarmtepomp installeren?

Grond-waterwarmtepompen of geothermische warmtepompen werken met een horizontaal of een verticaal systeem van buizen onder de grond. Voor een horizontaal systeem heb je een grote oppervlakte nodig, maar moet er niet zo diep geboord worden. Een verticaal systeem neemt minder plaats in beslag, maar vraagt om diepere boringen en dat maakt de prijs ook duurder – al staat er wel een hoger rendement tegenover.

Hoeveel boringen en hoe diep boren?

Over rendement gesproken: als er grondboringen nodig zijn, dan moeten die op de juiste plaats en op de juiste manier gebeuren, zodat het rendement zo hoog mogelijk is. Hoeveel boringen jouw warmtepomp nodig heeft en hoe diep die moeten zijn, vraag je het best aan een professionele installateur. 

Heb je een vergunning nodig voor warmtepompboringen?

Voor een lucht-luchtwarmtepomp of lucht-waterwarmtepomp heb je geen vergunning nodig, maar voor een geothermische warmtepomp vaak wel. Informeer in elk geval eerst bij je gemeente voor je een warmtepomp installeert, want soms is er geen vergunningsplicht maar wel meldingsplicht. Daarnaast kan de gemeente je bijkomende voorwaarden opleggen ongeacht de soort warmtepomp die je installeert. 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !